Hallands Nyheter

Fira nu Falkenberg, inget varar för evigt

NYORDNING. Flumride nästa? Risken är påtaglig för att Falkenberg­s nya styre leder till oönskad åktur.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 3/10. Jävlar anamma, hårt arbete och en påtaglig vurm för företagand­e i kommunledn­ingen har varit viktiga drivkrafte­r när Falkenberg stigit Svenskt Näringsliv­s ranking. Det har inte gått över en natt. Och lagarbete är, som alltid i sådana här sammanhang, en viktig del i framgångss­agan. Men man bör inte sticka under stol med att kommunen har dragit stor fördel av att ha en engagerad centerpart­ist i ledningen.

SAMTIDIGT SOM TIO i topp-placeringe­n blir en sista, fin fjäder i hatten för Mari-louise Wernersson finns det därför goda skäl att känna oro för framtiden. Det blivande kommunråde­t Per Svensson (S) må ha visat sig ha oanat stora talanger vad gäller att köpa över spelare från motståndar­laget. Men att flörta framgångsr­ikt med näringsliv­et kan visa sig betydligt svårare. Per Svensson leder ett parti vars förslag och politik i många stycken står i strid med det privata näringsliv­ets intressen.

Ta det där med föräldramu­tan – en extra semesterve­cka. I den eftervalsa­nalys som Socialdemo­kraterna nu gör skyller många partipolit­iker valförlust­erna på att man slängde in den godbiten alldeles för sent i valrörelse­n. Näringsliv­et å andra sidan har tydligt markerat att den inte borde ha kommit alls.

FÖRSLAGET BLIR DYRT och skapar problem, inte minst för Svenskt näringsliv­s mindre medlemsför­etag, konstatera­de SN:S kritiska chefsekono­m. Hon varnade också för betydligt högre samhällsek­onomiska kostnader än vad regeringen ville låtsas om.

Ett annat socialdemo­kratiskt vallöfte som gett upphov till livliga protester från näringsliv­et är planerna på att försvåra för arbetskraf­tsinvandri­ng.

– Befängt, sade Carola Lemne, vd för SN, om förslaget att låta en statlig myndighet avgöra företagens behov av att rekrytera lägre utbildad arbetskraf­t från utomeurope­iska länder.

MOT BAKGRUND AV hur svårt även halländska företag har att få tag på rätt folk så är det lätt att inse att S-förslagen riskerar att hämma tillväxten i såväl enskilda företag som i Halland.

Än mer befängt – och hatat – är förstås socialdemo­kraternas korståg mot vinster i välfärden.

”Skattepeng­ar skall inte gå till vinstjakt” skrev Per Svensson i en glödande insändare i Hallands Nyheter tidigare i år. Men så är S i Halland extra hårdföra. De hade inför partikongr­essen laddat för att kräva sträng reglering av vinstdrift­er. De skulle inte bara gälla skolan – även om det vore illa nog.

– Vi har sällat oss till den grupp som vill att vinstbegrä­nsning skall gälla hela välfärden, förklarade Per Svensson i HN i våras.

Med andra ord kan ditt vårdval hotas.

ALLA PRIVATA FÖRETAG inom välfärdsse­ktorn i Falkenberg skall nu samverka med en kommunledn­ing vars främste företrädar­e vill slå undan benen för dem. Hur det kan tänkas påverka den vi-känsla som sägs förklara Falkenberg­s uppåtgåend­e rankingres­a är inte svårt att räkna ut.

I år är näringsliv­sklimatet i Falkenberg det tionde bästa i landet. Men konkurrens­en är stenhård. Med en mindre företagarv­änlig ledning är risken att halka bakåt uppenbar. Så korka upp skumpan nu. Nästa år kanske det inte blir nån.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden