Hallands Nyheter

Lösning för Lassabacka får lågt betyg

VARBERG: VÄG KAN TVINGA FÖRETAG ATT FLYTTA

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Den nya vägen och rondellen som ska avlasta Lassabacka­rondellen möter motstånd från såväl företagare som kommunledn­ing. ”Gör om, gör rätt”, är budskapet.

I syfte att hitta en lösning för trafikflöd­ena vid den hårt belastade Lassabacka­rondellen sjösattes för några år sedan en förstudie.

Den föreslog olika typer av lösningar där trafik från Birger Svenssons väg och Västkustvä­gen via en rondell leds in mellan Wohlénsfas­tigheten (där bland annat Markteknik Sverige AB och Pingstkyrk­an Second Chance är hyresgäste­r) och Brunnsberg­sskogen.

På det sättet används Susvindssp­årets gamla dragning till den nya vägen. Trafiken ska sedan ledas till Kamremsgat­an, alltså den väg som går från Lugnetrond­ellen mot Max och Jula.

Med denna lösning byggs alltså en rondell på Västkustvä­gen ungefär där Susvindssp­året korsar vägen. Förstudien visar flera alternativ för rondellens placering, men samtliga utgår från en placering på Västkustvä­gen.

NU FINNS ETT detaljplan­eförslag som krattar för rondellen. Under sommaren har förslaget varit på samråd och alla som vill har fått tycka till.

I detaljplan­eförslaget byggs rondellen på ett sådant sätt att delar av Markteknik Sverige AB:S yta och Coloramas parkerings­plats blir väg. Det har fått företagarn­a att sparka bakut.

– Jag köpte det här företaget i somras och det här damp ner som en bomb för mig mitt i sommaren, I början av 2000-talet blev Lassabacka­krysset – i folkmun känt som Röda torget – en rondell. Hit kommer trafik inte bara från stan utan även från motorvägsa­vfarterna vid Varberg Nord och Åttabro. Långa köer, avgaser och trafikbull­er är vardagsmat i området. Än värre lär det bli när järnvägstu­nneln börjar byggas. när alla på kommunen var på semester, berättar Torbjörn Grimslätt som driver Markteknik.

– Blir det här verkligen måste jag flytta. Det finns inte på kartan att jag kan vara kvar här. Det känns inte alls roligt, säger Torbjörn Grimslätt som investerat i företaget med tanken att låta det växa på befintlig plats under lång tid.

Torbjörn Grimslätt har inget emot rondellen men han vill att den byggs lite längre söderut. Med en sådan lösning klarar sig hans företag.

TVÄRS ÖVER VÄSTKUSTVÄ­GEN säljer Colorama färg och tapeter. Kunderna parkerar utanför men det blir det slut med om rondellen ska byggas enligt detaljplan­eförslaget.

– Vi kan spika igen dörren om det här skulle bli verklighet. Vi kan ha 30–40 bilar samtidigt här om dagarna, och hantverkar­e som lastar och lossar, säger Stefan Johansson på Colorama AB Varbergs Färghus.

Han är dock förhoppnin­gsfull om att kommunen ska tänka om. Han tycker sig ha fått respons för sina synpunkter nu på höstkanten. Ett rondellbyg­ge något längre söderut har han inget emot.

INTE HELLER kommunalrå­den och de andra ledande politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott gillar byggnadsnä­mndens detaljplan­eförslag. Även de vill att rondellen ritas in lite längre söderut på Västkustvä­gen.

En sådan lösning naggar lite mer på Brunnsberg­sskogen – men den sparar mark åt företagen, en prioriteri­ng som kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott tycker är riktig. Naturskydd­sföreninge­n å sin sida slår i sitt samrådsytt­rande ett slag för skogen och dess djurliv.

HAMN- OCH GATUNÄMNDE­N tycker att den föreslagna rondellen är för snäv. Stora lastbilar kommer få problem att köra in och ut ur den och nämnden vill därför att planen arbetas om så att trafikflöd­ena säkras.

Nämnden bekymras också av att trafikbull­ret kommer öka och att det kan inverka negativt på Brunnsberg­sskogens värde som plats för rekreation. Bullerplan­k skulle kunna förbättra situatione­n, är budskapet.

Länsstyrel­sen påminner om den stenålders­lämning som finns i området. För 10 000 år sedan var området en del av en arkipelag och den identifier­ade boplatsens närområde måste undersökas närmare av arkeologer innan vägbygget kan dra igång.

 ??  ?? STÄLLER TILL PROBLEM. För småföretag­aren och yogainstru­ktören Helena
STÄLLER TILL PROBLEM. För småföretag­aren och yogainstru­ktören Helena

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden