Hallands Nyheter

Torkan kan ge högt pris på el i vinter

- STINA JOHANSSON

Sommarens torka drev upp elpriset till den högsta nivån på flera år. Vilket pris som väntar i vinter kommer nu avgöras av hur väder och vind blir framöver.

– Månadsmede­lpriserna för augusti och juli har inte varit så höga sedan vintern 2011, säger Staffan Kollberg, säljledare för elhandel på Varberg energi.

Det genomsnitt­liga elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg på rekordhöga 54,09 öre per kilowattim­me i juli och på 57,03 öre i augusti i elområde tre, dit största delen av Varbergs kommun tillhör.

I ELOMRÅDE FYRA, dit Falkenberg hör, låg priset i juli i snitt på 54,92 öre och i augusti på 58,39 öre.

– Jag kan inte minnas att vi har haft så höga priser under en sommar under de tio år som jag har jobbat här, säger Jens Melin, miljöchef och affärsområ­desansvari­g för elhandel på Falkenberg energi.

Den främsta orsaken är avsaknaden av nederbörd.

– Torrt väder och dyra utsläppsrä­tter har drivit upp elpriset. Nu har det börjat regna, framförall­t i Norge, så elpriserna har sjunkit och om det bara fortsätter regna kommer priserna gå ner ytterligar­e, säger Jens Melin.

Om det däremot blir en torr höst kan det bli en dyr vinter.

– Skulle vi gå in med samma underskott i vattenmaga­sinen eller om det blir riktigt kallt då kan det bli höga priser i vinter. Det som händer i oktober, november och december lägger ribban, säger Staffan Kollberg.

ATT ELPRISET SKILJER sig mellan Falkenberg och Varberg beror på en förändring som gjordes 2011 då Sverige delades in i fyra elområden. Gränserna bestämdes av Svenska Kraftverk och drogs där elnäten var i behov av ombyggnad för att kunna transporte­ra mer el inom landet. Eftersom svensk el till största del produceras i norra Sverige och efterfråga­n är som störst i de södra delarna blev elen dyrare i det sydligaste området.

FALKENBERG TILLHÖR DET sydliga området, område fyra, och Varberg område tre. Inför uppdelning­en fanns farhågor att elpriserna skulle bli markant dyrare för det södra området.

– Det pratades om upp emot sex öre men det blev aldrig så illa. Vissa dygn kan det skilja mycket beroende på vad som händer med väder och vind men i genomsnitt har det inte varit så stor skillnad som man trodde, säger Staffan Kollberg.

Staffan Kollberg uppskattar att elpriset för Varberg energis kunder i område fyra vanligtvis är ett till ett och ett halvt öre dyrare per kilowattti­mme än i område tre. Jens Melin uppskattar att prisskilln­aden ligger på mellan ett och två öre hos Falkenberg energi. För en eluppvärmd villa som årligen förbrukar cirka 20 000 kilowattim­mar innebär det en prisskilln­ad på mellan 200 och 400 kronor om året.

”Skulle vi gå in med samma underskott i vattenmaga­sinen när eller om det blir riktigt kallt då kan det bli höga priser i vinter”

STAFFAN KOLLBERG säljledare, Varberg energi

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT ?? TORKANS KONSEKVENS­ER. Om det blir en torr höst kan vinterns elpris bli dyrt.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT TORKANS KONSEKVENS­ER. Om det blir en torr höst kan vinterns elpris bli dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden