Hallands Nyheter

Falkenberg­are finalister i filmtävlin­g

- TOVE GONTRAN 010-471 50 10 tove.gontran@hn.se

Mattias Skoog och hans dotter Nova Skoog deltog i den nationella filmtävlin­gen Noomaraton. I Halland kammade de hem första priset och en plats i riksfinale­n, som avgjordes under lördagen i Stockholm.

Hur går tävlingen till?

– Först tävlar man regionalt och vinnarna från respektive region går till riksfinal. Tävlingen har funnits i 19 år och konceptet är att deltagarna ska göra en film under 24 timmar. I filmen måste du ha med tre föremål, detta år var det en knytblus, en linjal och en röstsedel. Du måste också ha med tre platser, denna gång vid ett monument eller staty, i en spegel och på en scen. Hur kommer det sig att ni deltog?

– Vi var på bio en fredagskvä­ll och såg en affisch om tävlingen. Vi anmälde oss en halvtimme innan tiden gick ut. Klockan nio dagen efter fick vi ett mejl med instruktio­ner. Då kom vi på att vi skulle på kalas i Borås, så egentligen hade vi inte tid. Men vi knåpade ihop en historia.

Vad var svårast respektive roligast med filmproduk­tionen?

– Svårast var logistiken, vi smet in och ut från kalaset för att spela in olika scener. Det roligaste var glädjen att göra grejen ihop.

Kommer ni att göra något mer ihop framöver?

– Självklart! Vi har inget specifikt planerat, men ett löpande samtal om allt möjligt. Min dotter är väldigt kreativ, hon har idéer om allt möjligt, inte bara film.

Riksfinale­n gick i Stockholm i helgen. Hur det gick? Mattias Skoog och hans 11-åriga dotter Nova fick juryns hederspris med motivering­en ”En charmig och stämningsf­ull skilldring av vuxenvärld­ens hyckleri. Även någon utan rösträtt har rätt att höja rösten. Juryn prisar ett kreativt användande av tävlingskr­iterierna”

 ??  ?? I RIKSFINAL. Mattias och Nova Skoog hade stor lycka i den nationella filmtävlin­gen Noomaraton. Mattias och Nova Skoogs film finns att se på hn.se. Bild: PRIVAT Se filmen på webben
I RIKSFINAL. Mattias och Nova Skoog hade stor lycka i den nationella filmtävlin­gen Noomaraton. Mattias och Nova Skoogs film finns att se på hn.se. Bild: PRIVAT Se filmen på webben

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden