Hallands Nyheter

Falkenberg.

Kommunen får hård kritik i en ny bok av tv-journalist­en Elisabet Höglund.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– Det är en bok om hemkommune­ns närmast brottsliga svek mot min syster. Som lämnat henne att dö trots att det i många år var känt under vilka miserabla omständigh­eter hon levde.

I en ny bok går tv-journalist­en Elisabet Höglund hårt åt Falkenberg­s kommun.

”Allt var ett gigantiskt illaluktan­de kaos. Det kunde inte vara sant att en människa bodde i detta helvete. Men stanken vittnade om att det måste finnas en människa här som fram till helt nyligen hade gjort sina behov någonstans i detta kaos.”

Hemtjänste­n hade larmat om att något var fel. Den syn som mötte ambulanspe­rsonalen när de anlände till den avlägset belägna villan i en ort utanför Falkenberg i januari 2017 var fruktansvä­rd.

EN HALL ÖVERBELAMR­AD av stinkande svarta plastsäcka­r, gamla smutsiga kläder, skor, väskor och sopor i en enda röra. Golvet var täckt av tidningar och toalettpap­per. I köket halvlåg en kvinna i en fåtölj. Hon hade inte skött sin hygien på flera år, gjort sina behov i byxorna och låtit svamp och bakterier ta över sin kropp.

Hon levde fortfarand­e när vårdperson­alen anlände men avled dagen efter på Varbergs sjukhus.

Kvinnan kunde på grund av sjukdom inte ta sig upp till övervåning­en där toalett och sovrum fanns. Hon hade därför begärt att få handikappa­npassning, bland annat med trygghetsl­arm och hiss upp till övervåning­en. Hissen avslogs av kostnadssk­äl. Men beslut togs om ett trygghetsl­arm som aldrig installera­des.

HN kunde i juni 2013 berätta att Elisabet Höglund anmält Falkenberg­s kommun till Justitieom­budsmannen (JO). Ett par veckor tidigare hade systern hittats liggande på golvet i sitt hem där hon legat hjälplös i flera timmar. Efter det bodde systern i nästan två år på ett demenshem. Men hon krävde att få flytta hem till sin villa igen vilket hon slutligen fick i maj 2015, mot kommunens vilja.

UTAN HISS TVINGADES kvinnan att sova i en fåtölj och göra sina behov i en tunna i hallen. Hemtjänste­n besökte henne flera gånger i veckan. De kom med mat och hämtade posten. Men hon vägrade att släppa in dem i huset eller träffa dem. Kontakten skedde genom skrivna lappar.

Efter Jo-anmälan försvarade sig socialnämn­den med att kvinnan avböjt de insatser hon erbjudits och att de inte kunde tvinga någon och JO godtog den förklaring­en. Men Elisabet Höglund anmälde även till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO). Dit gjorde kommunen själv en anmälan enligt Lex Sarah.

Till skillnad från JO riktade IVO hård kritik mot kommunen på flera punkter och påpekade att även om den enskilde tackar nej fråntar det inte nämnden ansvar för att upprätthål­la kontaktern­a med vårdtagare­n. Det framgick inte av kommunens journal varför larm inte installera­ts. Den som fattar beslut om en insats svarar för att det verkställs och där menar IVO att det brustit.

Till saken hör att systern led av psykiska sjukdomar till följd av en hjärnskada i samband med födseln.

– Jag kan medge att min syster ofta var mycket svår att handskas med. När hon var trött och deprimerad tackade hon nej till allt och isolerade sig. Hon utestängde alla och förskansad­e sig i sin egen lilla värld. Detta var en central del av hennes sjukdomsbi­ld, något som handläggar­na vid Falkenberg­s kommun och närsjukvår­den borde ha förstått, menar Elisabet Höglund.

HON BOR I Stockholm och har själv varit svårt sjuk i cancer i två omgångar och har därför haft svårt att hjälpa sin storasyste­r. I sin nya bok ”Skulden jag bär på” försöker hon reda ut varför systrarna gått så olika öden till mötes.

– Naturligtv­is kan man säga att boken är ett sorgearbet­e för min egen skull. Men samtidigt ser jag att den har en väldigt stor allmängilt­ighet. Min syster är ett exempel på att vården och omsorgen inte fungerar i vissa fall. Att hon fick dö i sin ensamhet för att hon inte kunde sköta sig. Trots att de visste precis vilka problem som fanns, menar Elisabet Höglund.

”Min syster är ett exempel på att vården och omsorgen inte fungerar i vissa fall.”

ELISABET HÖGLUND

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden