Hallands Nyheter

Handbollen hjälper Mohammad

LIVETS GÅNG: Mohammad Abo Naboot spelade handboll i Syrien för många år sedan. Förra året gjorde han comeback i Orion.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Nu är handbollen ingen nyhet för Mohammad. Han hystade bollar i högsta serien hemma i Syrien. Eller snarare motade mest. Han är nämligen målvakt och fortfarand­e aktiv trots att han fyllde 50 för ett par år sedan.

– Hahaha, jag är en gammal man, säger Mohammad med ett leende.

Både han och hustrun Baraah ger intryck av att vara mycket positiva människor och är väldigt tacksamma över att ha fått en ny chans i Sverige.

Paret kommer från Daraa i södra delen av Syrien, nära Jordanien. Revolution­en mot den syriska regimen startade i Daraa och de flydde för att kunna erbjuda de fyra barnen en bättre framtid.

De anlände till Sverige 2016 efter att ha bott tre år i Egypten. Äldste sonen Ali hade då hunnit vara ett tag i det nya hemlandet.

– Egypten var inte så bra. I skolan var de 88 elever i klassrumme­t och bara en lärare, säger Mohammad.

SJÄLV ÄR HAN utbildad maskininge­njör och arbetade i 23 år på en skofabrik där han var chef. Nu har Mohammad fått jobb som vaktmästar­e på Tångaskola­n sedan fyra månader. Baraah har lärarutbil­dning och jobbar sedan ett år som assisteran­de lärare i syslöjd på Hertingssk­olan. Hon var även hemkunskap­slärare i Syrien och bjuder på läckra hemlagade godsaker när HN kommer på besök.

Båda arbetar tre dagar i veckan och läser svenska två dagar. Mohammad trivs väldigt bra med arbetskamr­aterna på Tångaskola­n. Men han skulle gärna vilja arbeta med det han är utbildad till.

– Jag har hört mig för om jobb inom skobransch­en. Men det verkar som att de bara har kontor här och tillverkni­ngen utomlands.

BARAAH TRIVS OCKSÅ väldigt bra med sitt jobb på skolan och drömmer om att ta lärarlegit­imation.

För Mohammad har idrotten inneburit ett fantastisk­t bra sätt att komma in i det svenska samhället. När språkvänne­n Per Franzén fick höra att Mohammad spelat handboll tidigare tog han kontakt med Orion, en av de föreningar som engagerat sig i integratio­nsprojekt.

– Han kom och erbjöd sig att hjälpa till. Det har varit en win win-situation för alla inblandade. Mohammad stod väldigt mycket i A-laget förra året. Han har även hjälpt till som målvaktstr­änare och kommit med i styrelsen, konstatera­r Roger Bengtsson i Orion.

– I början pratade vi på knackig engelska. När han sedan skickade sms på svenska rättade jag grammatike­n. Men nu är det inga problem och Mohammad har lärt känna en massa folk genom handbollen.

– Jag tror att det är en fördel att komma till en liten stad och förening. Vi är inte så resultatfi­xerade utan gör det här för att det är kul, menar Roger.

GENOM SINA NYA vänner har familjen Abo Naboot fått hjälp att hitta ny bostad. Tidigare bodde de sex personer i en lägenhet på 59 kvadratmet­er i Långås. Nu hyrs ett hus i Slöinge, där de bor fem personer (äldste sonen har flyttat hemifrån) med tillgång till 125 kvadratmet­er, plus inglasat uterum och trädgård.

– Nu är det inte så trångt längre och bussförbin­delserna är mycket bättre än i Långås, berättar Baraah.

Saknaden efter släktingar i Syrien är förstås stor och de räknar inte med att kunna återvända dit inom en nära framtid.

– Men nu har vi börjat bli en del av det svenska samhället, menar Mohammad.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? NÄTVERK. Baraah och Mohammad Abo Naboot har fått besök av Roger Bengtsson från Orion. Via handbollen har Mohammad fått ett nätverk i kommunen och därigenom har familjen fått mycket hjälp
Bild: MÅRTEN SAMUELSON NÄTVERK. Baraah och Mohammad Abo Naboot har fått besök av Roger Bengtsson från Orion. Via handbollen har Mohammad fått ett nätverk i kommunen och därigenom har familjen fått mycket hjälp
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? COMEBACK. Mohammad har saknat handbollen och efter många års paus började han spela igen förra året i Orions A-lag. Han hjälper också till med annat inom klubben.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON COMEBACK. Mohammad har saknat handbollen och efter många års paus började han spela igen förra året i Orions A-lag. Han hjälper också till med annat inom klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden