Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Det lilla Danmark som hotas av en farlig omvärld är det tema som Dansk folkeparti byggt sitt budskap på. Kommer hot mot den svenska välfärdsst­aten att kunna framkalla något motsvarand­e i framtiden, kommer SD att fortsätta växa? Det är inte en fråga om historia utan om hur den svenska samhällspo­litiska utveckling­en hanteras. Men det finns inget historiskt arv att bygga på för en sådan utveckling utan framtiden ligger i våra egna händer.

Svenska Dagbladet (ober M)

* Orosmoment­et är huruvida C och L i en sådan situation då skulle vara beredda att tolerera an M-kd-regering. Vissa läckor till Expressen i förra veckan gav vid handen att de till och med skulle kunna tänka sig aktivt att rösta mot en sådan regering. Det skulle i så fall innebära ett totalt sammanbrot­t för borgerligh­eten, och inte bara för alliansen (som då redan upphört).

Nya Wermlands-tidningen

(Kon)

* Det är också ett faktum att vi etablerar oss på arbetsmark­naden allt senare. Detta som en följd av att vi utbildar oss allt längre. Det säger sig själv att det blir nästan ohållbart att personer som lever tills de fyller 100 år först pluggar tills de är 25 och sedan slutar jobba vid 65 - det skulle innebära att de är i arbetskraf­ten endast 40 av 100 år.

Tidningen Ångermanla­nd (Lib)

* Men under den kommande mandatperi­oden finns det anledning att bredda synen på vad utredninga­rna ska tjäna till. Regeringsb­ildningen ser ut att bli komplicera­d i och med att inget block har fått egen majoritet. Regeringar­s förslag kommer att falla, kanske faller även hela regeringar under mandatperi­oden.

* För att förankra politikutv­ecklingen bör stora delar av den förläggas till riksdagen. Detta kan göras genom fler parlamenta­riskt sammansatt­a utredninga­r.

Borlänge Tidning (ober Lib)

* Norlén ger över lag ett bredare mandat till Kristersso­n än vad tidigare talmän gjort i liknande situation: lös detta på vilket sätt du vill, så länge det går att få riksdagen att tolerera förslaget. Det krävs alltså inte ens en alliansreg­ering, utan vad som helst som går igenom. Det är dock tveksamt om Kristersso­n kan få någon att vika sig och ge avkall på sina principer.

Skånska Dagbladet (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden