Hallands Nyheter

Att köra på landsväg måste bli säkrare

TRAFIKFARO­R. Ökad övervaknin­g är bra. Men det löser inte grundprobl­emet med underdimen­sionerade och illa underhålln­a vägar.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 5/10. Att stressade föräldrar – och andra bilister – inte har vett att sänka farten vid våra skolor är stor skam. Efter en hastighets­kontroll vid en skola i Norra Halland vittnar polisens om ett bottenläge:

”SKRÄMMANDE RESULTAT!!! UNDER 40 min förlorade 5 av 7 kontroller­ade förare körkortet. Och minst lika många till hade gjort det om vi varit fler poliser vid tillfället.” står det på Instagram.

HASTIGHETS­GRÄNSEN 30 SÄTTS där det är många oskyddade trafikante­r i rörelse, varför gränserna för överträdel­se där också är hårdare. Ändå begår orimligt många bilister trafikbrot­t just där. Orimligt många människor fattar inte heller faran med att fippla med telefonen under körning.

Därför är det välkommet att polisen nu, från 1 oktober, kan bötfälla på plats. Bildårar skall inte känna att det är för lätt att kommun undan.

I TRAFIKPOLI­SENS LÅNGSIKTIG­A arbete ingår också att göra fler insatser på de sträckor som är farligast.

– Vi har tittat på vilka vägar som det sker flest olyckor med svårt skadade eller döda. Det är på 70-, 80-, och 90-vägar, säger en av de poliser som är ansvarig för trafikstra­tegin i Halland.

DET RESULTATET BÖR dock inte komma som någon överraskni­ng. Särskilt inte som olycksstat­istiken visar att det ser värst ut på just de vägar som såväl medborgare som politiker lobbat intensivt för att få upprustade. Nu tänker polisen ge sig ut på de underdimen­sionerade vägarna i syfte att få folk att sänka hastighete­n. Det är fullt rimligt. Fortkörare som riskerar andras liv bör jagas med de medel som står till buds.

– Det är inte många som håller hastighete­n. Fartkamero­r bör upp på fler ställen, dels inne i Rolfstorps samhälle, dels på sträckan mellan Rolfstorp och Ullared, säger Emma Engström från Varbergs landsbygds­råd.

LANDSBYGDS­RÅDET VILL ATT även 41:an prioritera­s. Skälet är uppenbart. Liksom väg 53 och 154 är det en hårt belastad trafikled med undermålig standard och mycket tung trafik i båda riktningar. Tyvärr blev dock alla besvikna som hoppades på en satsning i den nationella infrastruk­turplanen.

Att bredda vägarna, fixa cykelbanor och öka trafiksäke­rheten är dock åtgärder som måste till om Trafikverk­ets och regeringen­s ökade satsningar på nollvision­en skall blir mer än vackra ord.

REGION HALLAND OCH berörda kommuner behöver, gärna i samverkan med näringsliv­et, jobba ännu hårdare för att se till att de allra farligaste vägarna blir tryggare att färdas på. Men till dess att rejäla åtgärder mot de stora bristerna är genomförda är trafikpoli­sens ökade aktivitete­r en angelägen säkerhetsi­nsats.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ??
Bild: JONATAN GERNES
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden