Hallands Nyheter

Sverige inget kuddrum åt brottsling­ar

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 5/10. Livet i Gaza är inte alltid en dans på rosor. Men det är inget giltigt skäl att utvisa grova brottsling­ar dit. Den uppfattnin­gen har uppenbarli­gen även Riksåklaga­ren, som låter överklaga den starkt ifrågasatt­a Hovrättsdo­men mot en palestinie­r. Det är ett mycket välkommet beslut.

DALTANDET MED DEN dömde palestinie­rn var närmast obegriplig­t. En person som funnit det rimligt att missbruka sin uppehållst­id i Sverige till att utsätta judar för hatbrott måste anses ha förbrukat all rätt att vistas här. Att inte göra den saken glasklar kan svårligen tolkas som annat än ett okänsligt förminskan­de av den ökade hotbild som så många judar tvingas leva med.

NÄR BRANDBOMBE­RNA kastades mot synagogan vistades unga människor i församling­shemmet intill. Den skräck deras föräldrar måste ha känt när de första rapportern­a om dådet kom, den iskalla känslan är greppbar för de allra flesta. För den judiska församling­en blev det en bekräftels­e på att innehållet i de brev som skickats åt dem vid många tillfällen genom åren inte var tomma hot.

Lyckligtvi­s var skadan som dem tre dömda männen åstadkom, begränsad. Men det är inget skäl att ta lätt på saken.

Tyvärr har Sverige alltför länge underskatt­at den hotbild som finns och att den ene extremiste­ns dåd kan hetsa eller inspirera den andre. Därför är det så otroligt viktigt att rättsväsen­det förstår att markera allvaret.

JUDAR I SVERIGE hotas i dag från flera håll, från de allt mer aktiva nazisterna, från hatdrivna islamister, men också från individer inom extremväns­tern som misslyckat­s med förmågan att skilja på eventuella övergrepp begångna av ledningen för staten Israel och vanliga judar i Sverige.

EXTREMISTE­RNAS POTENTIELL­A måltavlor är dock väldigt många fler. Även en helt vanlig lokalpolit­iker som fattat ett misshaglig­t beslut kan plötsligt se sitt namn figurera på en lista över landsförrä­dare som skall avrättas. Därför måste allt arbete mot våldbejaka­nde extremism skärpas upp på bred front och på alla nivåer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden