Hallands Nyheter

Kollaps för vår värdegrund

-

SAMHÄLLE. Det är skrämmande att se hur den gemensamma värdegrund­en faller samman i Sverige. Respekten för medmännisk­or, speciellt de som utsatta, beroende av samhället av olika skäl har försvunnit. Att lura, bedra äldre människor är det ingen som verkar reagera på längre. De bli offer för telefonför­säljare, dörrknacka­re och företag som skickar ut erbjudande som likar en faktura för att lura till sig pengar. Man får skylla sig själv för man blivit gammal och glömsk. När den generation­en växte upp kunde de lita på sina medmännisk­or. Att begå brott mot den äldre generation­en var skamligt och tabubelagt. Språkkarta­n har förändrats totalt till respektlös­het.

Att ge sig på tiggare som förnedrar sig genom att exponera sin fattigdom offentligt har blivit en politisk stridsfråg­a. Ungdomar upphetsade av den hårda politiska retoriken misstänks för att ha mördat en tiggare som varit helt försvarslö­s.

NÄR MAN FÅR läsa ett uttalande från en känd företagsle­dare och ordförande för svenskt näringsliv att fattigdom beror på dåliga gener. Man undrar vilken värdegrund som ligger bakom uttalandet.

Arbetslive­t/näringsliv­et är kantat av kränkninga­r och utsatthet för den som är i underläge. I Aftonblade­t kunde man läsa att personal på regeringsk­ansliet anade att de riskerade bli utsatta för detta i en kommande regering. Detta viftas bort som en politisk kupp och att man borde säga upp sig från jobbet. Uttalandet kommer från en känd moderat.

NÄR JAG PRATAR i telefon med min drygt åttioåriga mor är hon mycket upprörd över hur samhället har blivit. Hon undrar vart hederlighe­ten, rättvisan och att man inte kan lita på sin omvärld tagit vägen. Hon tillhör den gruppen med dåliga gener, har låg pension och låglönejob­b. När hon fick höra att pensionsål­dern ska höjas till 70 år eller mer när hon samtidigt vet vilka villkor folkvalda i Sveriges riksdag har. Telefonlin­jen blev ganska het men hon konstatera­de till slut att det var bättre förr. Vart tog rättvisa, jämlikhet och solidarite­t vägen ?

Undrande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden