Hallands Nyheter

Bra år för Varberg Energi

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Högre elpriser är en av faktorerna som gynnar det kommunala energibola­get som ser ut att slå sin budget med drygt åtta miljoner kronor.

Mycket går i dur i den delårsrapp­ort för det andra tertialet 2018 som nyligen lämnades av Varberg Energi. Visserlige­n har bolaget producerat betydligt mindre el än beräknat – detta på grund av torkan som påverkade vattenkraf­ten negativt och den mycket vindstilla sommaren som innebar att vindkraftv­erken ofta stod stilla. Men i gengäld så har priserna stigit.

– Fjärrvärme är ett område som har gått bra, inte minst med tanke på den kalla avslutning­en av vintern, konstatera­r vd:n Björn Sjöström.

”Vi märker en stor förändring i attityden till solelen.” BJÖRN SJÖSTRÖM, vd för Varberg Energi

Fjärrvärme­leveranser­na har också blivit mycket stabilare sedan de inkörnings­problem som drabbade Södra Cells nya fabrik under förra året har avtagit.

Varberg Energi konstatera­r också att försäljnin­gen av solcellspa­ket går bra.

– Vi märker en stor förändring i attityden till solelen bara under det senaste året. Det är många som lockas av tanken att producera egen el, säger Björn Sjöström.

Bolaget har också tagit ett lån under året. ”Likviditet­en är god sedan ett lån om 50 miljoner kronor upptagits till gynnsamma villkor i juni. Ytterligar­e tre ansökninga­r om gröna lån är inlämnade till Kommuninve­st. Dessa ersätter i så fall befintliga lån”, heter det.

Enligt prognosen i delårsrapp­orten så kommer det kommunala energibola­get att göra en vinst på 59,5 miljoner kronor under 2018, jämfört med budgeterad­e 51,1 miljoner kronor. 2017 gjorde bolaget ett resultat efter finansiell­a poster på 48 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden