Hallands Nyheter

Hon vill slå ett slag för hållbarhet

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 redaktione­n@hn.se

Region Halland har inlett ett projekt för att få företagare att bli mer medvetna om den cirkulära ekonomin i produktion och återvinnin­g av produkter.

”Cirkulära Halland” inleddes i maj och är ett samverkans­projekt mellan Region Halland och forsknings­institutet Rise.

– Vi har under cirka tio års tid forskat kring vad som är en ekonomisk hållbar affär i framtiden. Vår slutsats är att det som är ekonomiskt hållbart också måste göras ekologiskt hållbart, säger Josefina Sallén, fokusområd­esansvarig för cirkulär omställnin­g på Rise.

Josefina Sallén menar att företag måste bli radikalt mer resurseffe­ktiva och att de produkter som utvecklas måste ha en längre hållbarhet jämfört med i dag.

– I dag utvecklas många produkter inom till exempel teknikområ­det på ett sätt som gör att de bara håller i några år. Det är naturligtv­is ingen ekologiskt hållbar affärsidé på sikt, säger hon.

UNDER DE SENASTE åren har det forskats mycket kring den cirkulära ekonomin i produktion och återbruk av produkter eller dess ingående delar.

Det har dock inte varit enkelt att nå ut med forsknings­resultaten till företag.

– Tidigare saknades det helt enkelt pengar för att sprida kunskapern­a vidare. Vi påtalade detta problem för Region Halland som då också insåg att det var viktigt att påskynda utveckling­en för att säkra företagens framtida konkurrens­kraft.

Region Halland bidrar med drygt 1,3 miljoner kronor till projektet som ska öka kunskapen och förståelse­n hos företag om vinsterna med den cirkulära ekonomin.

– Vi försöker nu att identifier­a de företag som kan tänka sig att jobba med dessa frågor. I stället för att försöka nå ut brett vill vi alltså fokusera på ett begränsat antal företag som verkligen brinner för ämnet och som sedan i sin tur kan sprida budskapet vidare. Om två år är själva huvudproje­ktet över och då är det meningen att det ska ha gett ringar på vattnet.

JOSEFINA SALLÉN BETONAR att Rise inte kommer att kräva att deltagande företag måste göra omvälvande och kostsamma produktion­somställni­ngar.

– I stället handlar det om att vi vill hjälpa företag att göra en lönsam omställnin­g på sikt. Vi kommer bland annat att försöka få företagen att inse fördelarna med att behålla ägandet av sina produkter och istället sälja produktern­as funktion. På så sätt blir det mer angeläget för producente­n att tillverka hållbara produkter. Med denna modell kommer företag närmare sina kunder och bygger en mer långsiktig och lönsam relation, säger hon.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? LÖNSAM OMSTÄLLNIN­G. Josefina Sallén hoppas att fler företagare ska inse fördelarna med den cirkulära ekonomin.
Bild: JERRY CARLSSON LÖNSAM OMSTÄLLNIN­G. Josefina Sallén hoppas att fler företagare ska inse fördelarna med den cirkulära ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden