Hallands Nyheter

Husen att skaka

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

in att de hörde en hög smäll i samband med jordskalve­t, något som är vanligt enligt Björn Lund.

– Det kan bli en rejäl smäll och det sker när de elastiska vågorna i berget möter luften och det skapas en spänning. Man behöver överhuvudt­aget inte vara orolig. Det finns inget som pekar på att antalet jordskalv ökar eller minskar, utan ibland är det fler och ibland färre. Men det är först nu på senare tid som vi enklare kan mäta mindre jordskalv.

Monica Sjöholm och dottern Ella Sjöholm var hemma i huset i Vessigebro på onsdagskvä­llen när det small till.

– Det lät som en explosion. Först trodde vi att det var något inomhus som hade smällt men sen förstod vi att det var utomhus så vi började titta ut men vi såg ingenting. Det var mest smällen som kändes men sen skakade det också. Vi följde diskussion­erna på Facebook sen under kvällen, säger Monica Sjöholm.

DEN HÖGA SMÄLLEN avbröt även en lugn kväll hemma i soffan för Cecilia Bollesparr och hennes sambo som var hemma på gården i Väby.

– Först kom smällen och så kände vi hur golvet skakade till. Min första tanke var att det var kossorna som hade rymt från hagen och kom * Svenska nationella seismiska nätet mäter cirka två jordskalv per dag i Sverige, spritt över landet. Halland är inte ett av de mest aktiva områdena.

* 2016 var det ett jordskalv i havet utanför Varberg som hade magnituden 2,0.

* 2015 mättes ett jordskalv på magnituden 2,0 vid Eldsberga utanför Halmstad.

* 2012 mättes ett högt jordskalv på magnitud 4,1 i Kattegatt i höjd med Halmstad.

* Om du känner av ett jordskalv kan du rapportera det på snsn.se. springande­s förbi huset, säger Cecilia Bollesparr och skrattar.

GANSKA SNABBT FÖRSTOD de att det var ett jordskalv när läste att fler hade upplevt samma sak.

–Det var ganska läskigt först, men det var skönt när vi märkte att vi inte var ensamma. Vi kollade nyheterna men det stod ingenting så det var först morgonen efter som vi förstod vad som hade hänt. Det var skönt att veta att det inte var någon fara och att det inte kunde bli något större, säger Cecilia Bollesparr.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? onsdagskvä­llen. Det var en hög smäll och golvet skakade.
Bild: ELLINOR SVENSSON onsdagskvä­llen. Det var en hög smäll och golvet skakade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden