Hallands Nyheter

Ödesdag för domare Kavanaugh närmar sig

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

FBI:S utredning av sexanklage­lserna mot USA:S tilltänkte Hd-domare Brett Kavanaugh är klar och mycket tyder på att senaten kommer att rösta om utnämninge­n i helgen.

Utredninge­n lämnades över till justitieut­skottet på torsdagsmo­rgonen, amerikansk tid, och kort därefter fick deras 21 ledamöter läsa den. Rapporten kommer inte att offentligg­öras och finns inte i Pdf-form eller som e-post, utan enbart som pappersuts­krifter. Alla senatorer ska kunna läsa den, men inte deras medarbetar­e.

ÄVEN VITA HUSET har fått rapporten och där är man ”helt övertygad” om att domarkandi­daten kommer att godkännas.

Senatens majoritets­ledare Mitch Mcconnell har schemalagt en första omröstning om Kavanaugh redan i dag. Den syftar, enligt senatens ålderdomli­ga regler, till att avsluta debatten om honom och är ett krav för att själva voteringen ska kunna äga rum.

Frågan på allas läppar är nu vad som står i Fbi-rapporten.

–Alla frågar vad den kommer att innehålla, hur jag kommer att reagera men jag har inte en aning, säger den republikan­ska Alaskasena­torn Lisa Murkowski till nyhetskana­len Fox News Radio.

Hon är en av tre republikan­er och två demokrater som ännu inte har aviserat sin inställnin­g till Kavanaugh och som Mcconnell därför har särskilt fokus på. Republikan­erna har minsta möjliga majoritet i kammaren, 51 av de 100 platserna, och det är inte alls säkert att de får igenom domarkandi­daten. Vid oavgjort är det vicepresid­ent Pence som kastar den avgörande rösten.

Två senatorer har sagt till Fox News att de tror att omröstning­en blir av på söndag.

SAMTIDIGT HAGLAR KRITIK mot såväl rapporten som Kavanaugh. Professor Christine Blasey Ford, den som först framförde anklagelse­r om sexuella övergrepp mot domaren och som i förra veckan vittnade inför justitieut­skottet, har inte hörts av FBI:S utredare – vilket hennes advokater är kritiska till. Att president Donald Trump vid ett politiskt massmöte i veckan löjliggjor­de sig över hennes vittnesmål, i synnerhet de detaljer som hon inte minns, har fått stark kritik men försvaras av Vita huset.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/TT ?? Brett Kavanaugh, som Donald Trump nominerat till Högsta domstolen.
Bild: JACQUELYN MARTIN/TT Brett Kavanaugh, som Donald Trump nominerat till Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden