Hallands Nyheter

Skräck inför vinter

GREKLAND: VARNING FÖR HUMANITÄR KATASTROF I FLYKTINGLÄ­GER

-

* * * * Källa:

Människor som tvingas köa i timmar för lite mat – som ibland är möglig. Utdelning av en 1,5-litersflas­ka med vatten varje morgon som ska räcka till både dricksvatt­en och matlagning under dagen. Avloppsvat­ten som läcker ut i tält där barn lever och bor.

HITTILLS I ÅR har Grekland tagit emot över 23000 flyktingar och migranter, enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR. Allt fler kommer till den största flyktingan­läggningen Moria på ön Lesbos där hjälporgan­isationer varnar för en allt sämre humanitär situation. Bara under de två första veckorna i september kom 1 500 personer hit, rapportera­r Läkare utan gränser.

– Det har aldrig varit så här mycket människor. Containrar­na står väldigt tätt, ibland staplade på varandra. Tält är uppsatta däremellan. Det finns ingen plats, säger Jana Frey på Internatio­nal Rescue Committe (IRC) som driver ett hjälpcente­r en bit bort.

– Vissa dagar finns inget rinnande vatten för att överhuvudt­aget kunna tvätta händerna eller spola i toaletten.

Tillvaron för de asylsökand­e i Moria, varav de flesta kommer från Syrien, Irak och Afghanista­n, är enormt psykiskt påfrestand­e, enligt IRC som uppger att 30 procent av de som besöker organisati­onens hjälpcente­r har sagt att de har försökt att ta livet av sig. Nu väntar dessutom en lång period av regn och kyla.

Omkring 8000 människor trängs på den gamla militärbas­en på Lesbos – som egentligen bara har plats för 3000. Med kylan i antågande varnar hjälporgan­isationer för en humanitär katastrof i de grekiska flyktinglä­gren. – Här är alla rädda för vintern, säger Muhammad Mehdi som bodde i flyktingan­läggningen Moria i två år.

DEN 22-ÅRIGE AFGHANEN Muhammad Mehdi bodde i Moria i knappt två år, men fick asyl i december 2017. Nu kommer han regelbunde­t tillbaka för att hälsa på sina vänner – och han minns hur det var när flyktinglä­gret var hans hem.

– Då var det många som dog på grund av det kalla vädret. Här är alla rädda för vintern. Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute, säger Mehdi till TT över telefon.

Prostituti­on, våld och smuggling av såväl människor som droger är vanligt förekomman­de, enligt honom.

 ??  ?? MISÄR. ”Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute” berättar afghanske Muhammad Mehdi om de nästan två år som han bodde i flyktinglä­gret Moria.
MISÄR. ”Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute” berättar afghanske Muhammad Mehdi om de nästan två år som han bodde i flyktinglä­gret Moria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden