Hallands Nyheter

Gröna tomater – godis som förlänger sommaren

-

”Nu börjar jag längta efter lammlägg, att göra en gryta eller en stek med en massa vitlök och örter.”

Pling plong! Det ringer på dörren. Utanför står en snäll granne med en stor skål små gröna tomater och undrar om jag vill ha. Hon hade vinterstäd­at växthuset och ville dela med sig av sin skörd till mig. Jag tokgillar redan mina nya hoods. Här bor gohälliga människor.

I 1990-talets början kom filmen ”Stekta gröna tomater på Whistlesto­p Café”. Det fick i stort sett varenda biobesökar­e att själv vilja testa att laga det som får filmens småstadsin­nevånare att vallfärda just dit. Där är det stora, gröna bifftomate­r som paneras och steks, de jag fick till skänks var betydligt mindre.

KNAPPT EN HALVTIMME tog det, sen stod en stor glasburk på köksbänken, fylld till brädden av mjuka, fina syltade, gröna (och en och annan rodnande) tomater – ett himla gott tillbehör till färsbiffar eller varför inte till en bit ost. Förvarar man burken i kylskåpet (eller i alla fall mörkt och svalt) varar den i uppemot ett år (om man nu kan hålla sig så länge...).

Redan medan jag höll på med mitt tomatpyssl­ande visste jag vad jag ville äta dem till. Höst är lammtid för mig. Så här års börjar jag längta efter långkokta smarriga lägg, att göra en gryta eller en stek med en massa vitlök och örter.

NU FICK DET BLI något enklare – lammfärsbi­ffar. En bit ingefära och en röd chili revs respektive finstrimla­des som smaksättar­e och sen i med färsk koriander, lime och fisksås. Sen formar man avlånga biffar – som järpar, ni vet – rullar dem i sesamfrön och låter dem sedan steka långsamt och ganska länge tills de fått fin färg runt om.

Jag har alltid ris hemma, fast på sistone har jag börjat använda matvete i stället. Det är ett miljövänli­gare alternativ är riset, fast framför allt så är det jädrans gott, man blir mätt – och man bli mätt länge.

HÄR BLANDADE JAG upp det nykokta matvetet med babyspenat för att göra måltiden ännu lite hälsosamma­re. Som ytterligar­e tillbehör rörde jag ihop en enkel yoghurtsås med lime, ringlade över lite god olivolja innan jag fiskade upp några gröna små godingar ur burken och lade på tallriken ihop med det andra.

Life is good...

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? GODIS. Små gröna syltade tomater förgyller inte bara tillvaron, utan också måltiden. Här ihop med sesampaner­ade lammfärsbi­ffar.
Bild: ULLAMI NYHUUS GODIS. Små gröna syltade tomater förgyller inte bara tillvaron, utan också måltiden. Här ihop med sesampaner­ade lammfärsbi­ffar.
 ??  ??
 ??  ?? TREVLIGT TILLBEHÖR. Att sylta är en bra metod att ta tillvara omogna tomater på.
TREVLIGT TILLBEHÖR. Att sylta är en bra metod att ta tillvara omogna tomater på.
 ??  ?? PASSAR IHOP. Sesamfröna ger både biffarna en trevlig stekyta samt lite nötig smak.
PASSAR IHOP. Sesamfröna ger både biffarna en trevlig stekyta samt lite nötig smak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden