Hallands Nyheter

Cat Power sjunger om inre och yttre resor

- JOHAN LINDQVIST

Cat Power, eller Chan Marshall som hon egentligen heter, blir alltmer sparsam med sina album. Det har passerat sex år sedan senaste skivan, Sun. Det är som att hon behöver lägga både tid och mil bakom sig för att kunna samla upp nya sånger längs vägen.

Temat för nya albumet är också förflyttni­ng. Som i artistens mångåriga turnerande, som förvaltare av den amerikansk­a musiktradi­tionen men förstås också utveckling och förändring inombords och i den egna, lilla världen.

MYTERNA, drömmarna och sångerna som spunnits längs highways och railways på den stora kontinente­n är välkända, egentligen överanvänd­a, men Cat Power lyckas berätta dem på ett nytt sätt. Inledande titelspåre­t låter som en traditione­ll folkgospel men redan där lyckas Cat Power skruva sin sång lika snyggt som tryggt åt ett eget håll. Det fanns tydligen nya sätt att formulera klyschan om att vägen är resans mål.

Horizon, där Cat Power sjunger till en vacker upprepning och möter en tillskruva­d röst, låter som något Neil Young försökt göra men inte riktigt lyckats med. I Stay, Rihannalåt­en, är Cat Power alldeles, alldeles nära. Varenda rörelse, varenda känsla har fångats på inspelning­en. Det stillsamma klonkande från pianots mekanik läcker in i mikrofoner­na.

POP/FOLK

CAT POWER Wanderer (Domino/playground)

I Stay, Rihannalåt­en, är Cat Power alldeles, alldeles nära. Varenda rörelse, varenda känsla har fångats på inspelning­en

TILLSAMMAN­S med Lana Del Rey, i utsökta Woman,

sätter hon ned foten och sjunger ”I’m a woman of my word, now haven’t you heard, My word’s the only thing I’ve ever needed.”

Nothing really matters

är däremot en tämligen ospännande pianoballa­d, spänstigar­e då med den lite mer udda Me Voy som tycks hämtad någonstans mellan präriens lägereld i Louisianas träskmarke­r.

Skivan tonar ut med en repris av inledninge­n: ”Give my hand to Jesus when I ran away with you, Oh, wanderer, I’ve been wondering.”

Stanna inte Cat Power, stanna inte.

 ??  ?? RETUR. Chan Marshall är tillbaka med första albumet på sex år.
RETUR. Chan Marshall är tillbaka med första albumet på sex år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden