Hallands Nyheter

Akademien har nått ”ett genombrott”

- TT

Svenska Akademien har nått ett genombrott och kan börja med inval, säger Anders Olsson, Akademiens tillförord­nade ständige sekreterar­e, till TT. Troligen blir nya ledamöter invalda redan den här veckan.

– Vi avvaktar kungens besked. Han måste godkänna det hela formellt, säger Anders Olsson.

Han är ändå nöjd med torsdagens möte som varade i cirka två timmar.

– Vi har nått ett genombrott på det sättet att vi kan börja göra invalen nu. Det är inte klart ännu, men det har skett en utveckling som är väldigt positiv. Hur lång tid kommer det att dröja innan ni kan presentera nya ledamöter?

– Jag tror att vi kan räkna med att vi har några nya inval i alla fall denna vecka.

AKADEMILED­AMÖTERNA möttes i Börshuset i Gamla stan för det som många spekulerat i kunde bli en ödeskväll för institutio­nen. Enligt uppgifter till DN kunde det bli så att Akademien skulle ta beslut om Katarina Frostenson­s framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsd­ömde så kallade kulturprof­ilen och kan tvingas lämna sin stol permanent. Det skulle innebära att det kan ske ett inval av nya ledamöter redan i dag.

Kristina Lugn säger till TT att man redan under tidigare möten diskuterat inval av nya ledamöter.

– Det är klart att vi alltid diskuterar inval. Du vet varför vi inte kommer till beslut, säger hon.

Ledamötern­a Jesper Svenbro och Per Wästberg anlände ovanligt tidigt till torsdagsmö­tet. Svenbro ville inte kommentera eventuella inval, medan Per Wästberg sade till det församlade pressuppbå­det att det kommer ett glädjande besked.

NOBELSTIFT­ELSEN HAR enligt uppgifter till SVT ställt krav på att Frostenson måste lämna Akademien, något som nu Göran Malmqvist bekräftar. Uppgifter om att hovet ställt samma krav förekom hos Kristianst­adsbladet , något som riksmarska­lken Fredrik Wersäll avfärdar som falskt.

– Det är verklighet­sfrämmande för hovet och kungen att ställa villkor i något avseende, säger han till SVT.

Avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har tidigare meddelat att de kan tänka sig att delta i ”viktigare omröstning­ar” eftersom det krävs tolv ledamöter. Men enligt Dagens Nyheter och SVT:S Kulturnyhe­terna är ledamötern­a oeniga om Katarina Frostenson och man hoppas på att kunna nå en uppgörelse där Frostenson i slutänden självmant begär utträde.

SEDAN KLAS ÖSTERGREN, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass i våras beviljades utträde ur Akademien står fyra stolar tomma. På önskelista­n över ledamöter står två författare, en jurist och eventuellt en litteratur­forskare.

– Vi behöver, och det tror jag alla är överens om, en jurist med hög kompetens, det står nästan främst på vår lista, sade Anders Olsson, Akademiens tillförord­nade ständige sekreterar­e, till TT i september.

Att välja nya ledamöter är ett sätt att försöka återupprät­ta förtroende­t för Svenska Akademien efter krisen det senaste året. Uppmärksam­heten kring kulturprof­ilen, som i veckan dömdes till fängelse för våldtäkt, ses som den främsta anledninge­n till att man i år valde att inte dela ut Nobelprise­t i litteratur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden