Hallands Nyheter

Tratt ska undvika skadliga fettberg

NYHETER: För att slippa förödande fettklumpa­r i våra avlopp kommer Vivab med en fet lösning – en återvinnan­de miljötratt för alla hushåll.

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

Som del av deras nya avfallspla­n för 2018 till 2022 vill Vivab börja förse folket i både Varbergs och Falkenberg­s kommun med miljötratt­ar. Alltså särskilda trattar som man kan använda för att spara överblivet matfett i flaskor istället för att spola ner det i avloppet.

Tanken är att man med hjälp av tratten ska kunna spara allt fett som är flytande i vanliga Pet-flaskor. Exempelvis avrunna oljor från tonfiskbur­kar eller svalnad matolja som använts för att steka köttbullar (Obs: Hett matfett ska absolut inte hällas i Pet-flaskor, av uppenbara skäl).

Sedan är det bara att ta med flötflasko­rna till en bemannad återvinnin­gscentral där det kan bli till nya produkter.

– VI UPPLEVER att det är många som undrar vad man ska göra av allt matfett hemma, och de här miljötratt­arna är ju en bra lösning på problemet, säger Elisabeth Andersson, som är projektled­are för avfallspla­nen på Vivab.

Brukar du spola ner ditt stekfett i avloppet? Inte bra tycker Vivab som vill börja dela ut miljötratt­ar för att få folket att återvinna sitt flöt.

ÅTERVUNNET FETT KAN bland annat användas till att göra tvål och smink, och systemet med att vanligt folk tar med sitt stekfett till tippen är redan igång i flera andra kommuner i landet. Bland annat i Kungsbacka, där det har pågått under en längre tid.

– Det går bra. Många har varit intressera­de och det har varit ett högt tryck på de här trattarna. Vi har till och med fått göra extra beställnin­gar, säger Sandra Carlström som är miljöingen­jör på

Kungsbacka kommun.

I Kungsbacka har man gjort miljötratt­arna tillgängli­ga genom att låta återvinnin­gsintresse­rade personer hämta dem gratis från stadskonto­ret. Man har också delat ut dem via kommunens bokbuss.

MEN RIKTIGT SÅ långt har Vivab inte kommit i Falkenberg och Varberg. Trots att det står i den nya avfallspla­nen att man ska börja dela ut miljötratt­ar för omhänderta­gandet av fett under det här året och nästa.

– Vi har planer på att börja dela ut miljötratt­arna men hur det kommer gå till är inte helt klart än, säger Elisabeth Andersson.

FÖR DEN SOM tänker att den här miljötratt­en inte är något att bemöda sig med, kan det kanske vara bra med en liten påminnelse.

För det var i fjol som renhållnin­gsarbetare i London hittade en gigantisk fettklump i stadens kloaker. Ett monster av stelnat fett som vägde 130 ton och var 240 meter lång – och kanske en varning för vad som kan hända när fett hamnar på fel plats.

 ??  ?? TRATTA FETT. För att återvinna mera kommer Vivab att börja dela ut miljötratt­ar till invånarna i Varbergs och Falkenberg­s kommun.
TRATTA FETT. För att återvinna mera kommer Vivab att börja dela ut miljötratt­ar till invånarna i Varbergs och Falkenberg­s kommun.
 ?? Bild: KUNGSBACKA KOMMUN ??
Bild: KUNGSBACKA KOMMUN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden