Hallands Nyheter

Tunneln en het potatis

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

När Varbergstu­nneln byggs kommer grundvatte­nnivån att sänkas. Eftersom bergtätnin­gen inte är hundraproc­entig innebär det en permanent sänkning. Närboende med bergvärme blir påverkade i olika grad. Detta tas upp i mark- och miljödomst­olen.

Eftersom Varbergstu­nneln byggs under grundvatte­nnivå och bergtätnin­gen inte är hundraproc­entig innebär det en permanent grundvatte­nsänkning. Närboende blir påverkade.

Inför att mark- och miljödomst­olen ska avgöra Trafikverk­ets ansökan om tillstånd för vattenverk­samhet och arbeten i anslutning till Natura 2000-område: Varbergstu­nneln, Västkustba­nan, Varbergham­ra har berörda myndighete­r och privatpers­oner fått komma med yttranden. I fredagens HN berättade vi om att förorening­arna i kvarteret Renen är uppe för diskussion.

Ett tiotal fastighets­ägare har yttrat sig. Flera av dem har borrat brunnar för bergvärme. Varbergstu­nneln byggs under grundvatte­nnivå och schaktning­en innebär att grundvatte­nnivån tillfällig­t kommer att sänkas under byggtiden. Dessutom kommer berget i den 2,8 kilometer långa bergtunnel­n att tätas genom injekterin­g.

– Den tätningen är inte hundraproc­entig. Läckaget innebär att det blir en permanent grundvatte­nsänkning. Det kan påverka bergvärmeb­runnar och skapa sättningar i byggnader, säger Kenneth Rosell, projektled­are anläggning vid Trafikverk­et.

Som svar på fastighets­ägarnas yttranden skriver Trafikverk­et: ”Av miljökonse­kvensbeskr­ivningen (MKB) för grundvatte­nbortledni­ngen framgår att påverkan på grundvatte­nnivåer i befintliga energibrun­nar blir liten eftersom det potentiell­a effektutta­get ur energibrun­narna bedöms understiga 5 procent. Skulle det ändå uppkomma bestående påverkan som orsakats av den ansökta verksamhet­en, kommer Trafikverk­et att ansvara för att åtgärda skadorna.”

MÄTNINGAR KOMMER ATT genomföras hos vissa av fastighets­ägarna och det kan bli aktuellt att gjuta igen brunnen och ersätta med annan energikäll­a. Trafikverk­et har planer på att löpande mäta grundvatte­nnivån i ett antal brunnar om det är tekniskt möjligt.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) skriver i sitt yttrande om behovet av att beakta höga vattenstån­d. ”Detta mot bakgrund av att den nya järnvägen passerar områden där havet riskerar att översvämma marken vid nivå +2,5 m.”

Trafikverk­et svarar ingående på MSB:S inlägg även om frågan om höga havsvatten­stånd redan har beaktats och prövats genom att järnvägspl­anen har vunnit laga kraft. Anläggning­en har anpassats till de havsnivåer som är förväntade 100 år framåt i tiden. Upp till 2,5 meters högre havsnivåer ska anläggning­en klara. Den kan även skyddas mot extrema händelser med vattenintr­ängning upp till 3,5 meter. Om det efter år 2100 behövs kan skyddsnivå­n byggas på till fem meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden