Hallands Nyheter

Följer inte egna regler

FALKENBERG: FYRA AV ÅTTA PARTIER MISSADE ATT REDOVISA I TID

- LENA LYXELL

Kommunfull­mäktige har bestämt att de partier som inte redovisar sina kostnader i tid missar det kommunala partistöde­t. I år har fyra partier missat, men politikern­a vill ändå betala.

– Politikern­a ska följa de regler man beslutat om, säger Tore Holmefalk (C). – Det är jättepinsa­mt att vi har missat, säger Per Svensson (S).

Både Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Moderatern­a och Liberalern­a har missat att lämna in sin redovisnin­g av partistöde­t i tid. Enligt ett beslut i kommunfull­mäktige ska det leda till att stödet inte betalas ut. Men när politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott hade redovisnin­g på sitt bord beslutade man att samtliga partier, även de fyra som inte lämnat in sin redovisnin­g i tid, ska få det ekonomiska bidraget. Tore Holmefalk, Centerpart­iet, sitter i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Han hade en annan åsikt än Moderatern­a och Socialdemo­kraterna som vill betala ut stödet även till partierna som inte lämnat in redovisnin­gen i tid.

– Jag kan bara konstatera att vi inte följt reglerna och jag anser att man ska följa de regler som vi har satt upp. Det blir självklart ett tufft läge om vi inte får pengarna, säger Tore Holmefalk.

ALLA PARTIER SOM är represente­rade i kommunfull­mäktige har rätt till lokalt partistöd, men det är förknippat med vissa regler. Enligt kommunalla­gen ska partierna redovisa till kommunstyr­elsen hur man använt pengarna senast sex månader efter redovisnin­gsperioden­s slut, alltså den 30 juni. Lagen säger dessutom att fullmäktig­e får besluta att inte betala ut stöd till det parti som inte lämnat in sin rapport i tid.

För fyra år sedan antog kommunfull­mäktige * Det lokala partistöde­t består av ett grundbelop­p på 35 000 kronor per parti plus 37 900 kronor per mandat i kommunfull­mäktige.

* De partier som redovisat i tid har begärt sammanlagt 598 160 kronor för nästa år.

* För Kristdemok­raterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet innebär det 119 009 kronor vardera. Sverigedem­okraterna får 241 133 kronor.

* Centerpart­iet, Moderatern­a, Liberalern­a och Socialdemo­kraterna lämnade inte in redovisnin­gen i tid.

* Samtliga partier har nu lämnat in redovisnin­garna.

* Redovisnin­gen gäller för partiernas utgifter under 2017 skärpning av kommunalla­gen. Kommunfull­mäktiges regel säger att det parti som inte lämnat in sin redovisnin­g i rätt tid inte ska få något lokalt partistöd året därpå. Men Socialdemo­kraterna vill ändå att pengarna ska betalas ut.

– När hälften av partierna missar att redovisa i tid måste något vara fel. Vi har inte blivit påminda om att lämna in redovisnin­gen i tid. Det är ingen ursäkt, men en förklaring, säger Per Svensson.

– Vi har brustit i våra rutiner. Den som har ansvaret kände inte till datumet. Det är givetvis inte ok, det enda vi kan skylla på att vi inte fått någon påminnelse och att det är valår och det har varit mycket att göra. Men privatpers­oner kan inte skylla på att man har mycket att göra när man missar något. Varför ska ni kunna göra det?

– Det är pinsamt. Det är talande att det är de tre största partierna som har missat. De klart största organisati­onerna borde klara detta, men rutinerna har inte fungerat. Jag är förvånad över att det kunde hända i fyra partier, säger Per Svensson.

Han hoppas att politikern­a i kommunstyr­elsen och slutligen i kommunfull­mäktige ska se mellan fingrarna med att partierna inte redovisat i tid och godkänna att pengarna betalas ut.

– Vi är som viken förening som helst. Partistöde­t är vårt föreningsb­idrag, för att kunna driva en ideell verksamhet. Det klarar vi inte utan pengarna. Då måste vi säga upp personal och göra andra drastiska åtgärder.

TORE HOLMEFALK VARS parti också missade att redovisa i tid tror att Centerpart­iet kan klara sig utan stödet under ett år.

– Det går, om vi måste. Då får vi anpassa verksamhet­en efter de pengar vi har, helt enkelt. Bland annat har vi köpt vissa administra­tiva tjänster av en ombudsman på distriktsn­ivå. Det arbetet kanske vi förtroende­valda måste göra själva om vi går miste om partistöde­t. Varför har ni inte skött er och lämnat in redovisnin­gen i tid?

– I vårt fall handlar det om att vi bytt kassör och detta helt enkelt har hamnat mellan stolarna. Vi måste bli bättre på att påminna varandra om att se till att handlingar­na lämnas in i tid. Föreningar som får ekonomiskt stöd från kommunen blir påminda om när det är dags att lämna in redovisnin­gen. Så måste det nog bli även för de politiska partierna.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BRUSTIT I RUTINERNA. Per Svensson (S): ”Vi har brustit i våra rutiner. Den som har ansvaret kände inte till datumet. Det är givetvis inte ok.”
Bild: OLA FOLKESSON BRUSTIT I RUTINERNA. Per Svensson (S): ”Vi har brustit i våra rutiner. Den som har ansvaret kände inte till datumet. Det är givetvis inte ok.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden