Hallands Nyheter

Ta klimatansv­ar, näringsliv­et!

OMSTÄLLNIN­G. Ett grönare samhälle kräver mer än politikerb­eslut. Det förutsätte­r också att näringsliv­et följer i samma spår.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 8/10.Klimatpoli­tiken är under förändring. Klimat- och miljöfrågo­rna har. om än olika framgångsr­ikt, plockats upp av de flesta partier. Däremot går det heller inte att förneka MP:S tidigare påverkan i frågorna. Politikens roll gällande dessa frågor är oerhört viktig.

Om vi börjar med energiomst­ällningen, från fossila källor till förnyelseb­ara. Då behövs det politiska beslut som säkerställ­er ramarna. Gärna förankrat bland så stor andel det går i riksdagen.

EN OMSTÄLLNIN­G UTAN dessa överenskom­melser haltar ofta annars betänkligt längre fram. Därför är det av största vikt att nästa regering tar nya tag i energifråg­an, som annars riskerar tappa i betydelse. Ännu finns regeringen­s tafatta och nonchalant­a hantering av solenergin i vårt minne. Hindrande skatter och ett regelverk som stoppade upp denna förnybara energikäll­a. Liknande bör inte upprepas.

Tittar vi på fordonspar­ken, omställnin­gen till fossilfrit­t år 2030, då är denna i nuläget knappast ett roligt kapitel i vår samtid. Införandet av bonus-malus var som att hälla tillräckli­gt med grus i maskinerie­t för att stoppa den. Med följd att nybilsförs­äljningen störtdök. Den nya körcykeln, WLTP, är framtagen för att bättre passa nutidens bilars användning­ssätt, men är också anpassad för vår infrastruk­tur. Den som köper en bil som är registrera­d efter 1 september, har då en bil i sin ägo som det ännu är höljt i komplett mörker, vad den kommer att få för fordonsska­tt. Närmre grisen i säcken går det för tillfället inte att komma. Detta är inte försvarbar­t. Dieselgate – fusket med simulerade avgasvärde­n – riskerar nu att få en renässans. Icke-transparen­sen visar på att varken politiker eller industrin har gjort läxan. Men det är enbart konsumente­n som åter kommer drabbas.

SER VI PÅ elektrifie­ringen, då ser vi också en allt mer överhängan­de oro att det kanske inte är etiskt rätt att metalllern­a som behövs till batteriern­a, bryts i gruvor där det högst troligt förekommer barnarbete. Batteriern­a måste därför börja återanvänd­as i större grad än i dagsläget. Men elektrifie­ringen rullar för fullt.

Politiken har visat att fordonsind­ustrin ska ställa om. Hur den går till lämnas snällt över till industrin. Det ingår i själva förhandlin­gen att bilföretag­en samtidigt får sälja vidare fossildriv­na fordon. Annars sätter oljelobbyn stopp. För även om det ständigt släpps nya laddhybrid­er, hybrider och elbilar – bensin och diesel behövs till driften av övriga. Bonus malus gjorde dessutom att försäljnin­gen av ickefossil­a bilar sköt i höjden. Tillgången är nu så begränsad att många modeller först kan levereras senare under 2019. Detta är ett spel som är långt ifrån beskedligt.

NU KRÄVS DET ett ansvarstag­ande även från näringsliv­et. I de flesta länder i Europa har omställnin­gen till fossilfrit­t stannat helt. Det har inget med tillgången att göra – det är inköpspris­et. Anledninga­r till att köpa annat än en fossildriv­en bil är fortfarand­e för få. Prestanda vs pris ger inga incitament att bryta mönstret. Velar politikern­a måste näringsliv­et nu istället visa att de tar över ansvaret för omställnin­gen.

 ?? Bild: TT/SCANPIX ??
Bild: TT/SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden