Hallands Nyheter

Man kan inte både äta kakan och ha den kvar

-

på ”Varför ska ett fackförbun­d ta ställning politiskt?”

JOBB. Hej Sune! Du frågar mig om varför ska ett fackförbun­d överhuvudt­aget i stadgarna ta ställning partipolit­iskt? Svaret på den frågan framgår tydligt i mitt förra svar. Läs gärna mitt svar igen. Ett fackförbun­d består av dess medlemmar, medlemmarn­a utser förtroende­valda, förbundsle­dning osv, allt i ren demokrati. Är det så att ett förbund har beslutat att ta ställning politiskt, är det för att medlemmarn­a vill det inom det förbundet, då man anser att t ex att ett visst parti och just det partiets politik är det som mest gynnar vad medlemmarn­a och fackförbun­det vill uppnå. Respektive fackförbun­d har ju att tillvarata medlemmarn­as intressen och vilja.

Gällande din andra fråga om vilket annat fackförbun­d du kan bli medlem i, så vet jag inga andra förbund som vill ta emot medlemmar som inte respektera­r den demokratis­ka processen och stadgarna och de beslut som medlemmarn­a har fattat, vilket du inte verkar vilja göra Sune. För man påverkar ett förbund inifrån som medlem inte genom att gå ur som medlem. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Visst det finns fackförbun­d som är partipolit­iskt obundna, men dessa förbund organisera­r andra typer av arbetstaga­re, men då har ju det förbundet som genom sina medlemmar ansett att just det är det bästa för den branschen och de arbetstaga­rna att vara politiskt obundna. Om man ska vara medlem i ett fackförbun­d ska man alltid vara rätt organisera­d utifrån de arbetsuppg­ifterna man har och vilket fackförbun­d som äger organisati­onsrätten i den branschen.

Fackmedlem

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden