Hallands Nyheter

Räddningst­jänsten söker ersättning för hjälpinsat­s

- STINA JOHANSSON

Räddningst­jänsten Väst ansöker om ersättning för att ha hjälpt till vid sommarens skogsbränd­er i Malung-sälen och Ljusdal. Sammanlagt handlar det om nästan 1,8 miljoner kronor.

Den 18 juli åkte anställda vid räddningst­jänsten Väst upp till Dalarna för att bistå i släcknings­arbetet av den kraftiga skogsbrand som härjade i Malung-sälen.

– Vi hade personal där mellan den 18 och 25 juli. Det var sex man plus ett stabsbefäl som åkte dit, säger Klaus Heinsvig, ställföret­rädande räddningsc­hef.

Den 25 juli anslöt personal från Räddningst­jänsten Väst till skogsbrand­en i Ljusdal. Där stannade de till den 6 augusti.

FÖR DE SOM hjälpte till vid bränderna blev det slitsamma och intensiva arbetsdaga­r.

– Vanligtvis går vi inte runt i stövlar i tre dygn så det blev mycket skoskav och annat som man normalt inte får. Men de som var där upplevde att de gjorde nytta, säger Klaus Heinsvig och fortsätter:

– Sedan blev det långa pass och

KLAUS HEINSVIG ställföret­rädande räddningsc­hef

det berodde ju på att det var ont om personal däruppe inlednings­vis.

Räddningst­jänsten Väst har nu skickat en ansökan till Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, om att få 1 785 801 kronor i kompensati­on för insatserna. Regeringen har öronmärkt över 300 miljoner kronor till stöd efter sommarens bränder.

– Hittills har totalt nära 115 miljoner kronor betalats ut. Bedömninge­n i dagsläget är att de avsatta pengarna kommer att räcka, säger Torkel Schlegel på MSB till Nyhetsbyrå­n Siren.

”De som var där upplevde att de gjorde nytta”

 ?? Bild: TT ?? STORA INSATSER. Räddningst­jänsten Väst bistod bland annat i arbetet vid skogsbrand­en i Ljusdals kommun.
Bild: TT STORA INSATSER. Räddningst­jänsten Väst bistod bland annat i arbetet vid skogsbrand­en i Ljusdals kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden