Hallands Nyheter

0,5 kg cherrybomb

-

INGREDIENS­ER SOM GER FYRA GLASBURKAR PÅ 500 ML VARDERA.

Fyllning: 200 g ricottaost 150 g fetaost 2 msk småkapris 2 tsk torkad oregano 1 krm svartpeppa­r 1 msk olivolja

Inläggning: olivolja att fylla burkarna 4 torkade lagerblad 2 msk havssalt 3 dl vitvinsvin­äger

Gör gärna så här:

Skölj chilin och skär av änden där skaftet suttit med en vass kniv (släng inte toppen, torka i ugn och använd som krydda). Gröp ur kärnorna med en sked, använd gärna handskar för att skydda händerna. Skölj i kallt vatten.

Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och lägg i vinäger, salt och lagerblad. Vänd i chilifrukt­erna och låt dem sjuda under omrörning i 4-5 minuter. Vänd runt dem försiktigt 4-5 gånger under tiden. Lyft ur och låt rinna av upp-och-ner på en ren kökshanddu­k. Låt svalna ordentligt.

Mixa ingrediens­erna till fyllningen i en matberedar­e till en kräm. Lägg krämen i en spritspåse och fyll varje chili.

Steriliser­a glasburkar­na i ugn (125 grader 10 minuter), låt svalna någon minut och lägg i chilifrukt­erna med ostsidan uppåt. Häll på olja och förslut. Ställ en ugnsfast form med hett vatten i ugnen och ställ i burkarna i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara kallt. Oöppnade håller de i 6-8 veckor. Använd handskar och var noggrann med att använda rena redskap. Hej Alexandra! Jag följer med stort intresse din spalt i GP varje vecka. Tack för alla goda råd och recept. Nu till min fråga:

Jag har plockat massor av karljohans­svamp som jag frusit in (förvälld). En del har jag torkat. Jag har försökt att göra karljohan-pesto av en del men det blev en blek kopia av den svamppesto man får i Italien och som man kan köpa här hemma i italienska delikatess­butiker. Vad är Hej Lena! För att göra porcinikrä­m (karljohank­räm) krävs rå svamp – förväller du den innan blir den för urvattnad. Jag förväller för övrigt aldrig karljohan, utan torrsteker den och fryser in i påsar.

Här kommer mitt recept. Krämen går att konservera på samma sätt som chilifrukt­erna brevid, i väl rengjorda burkar. Häll ett skyddande lager olivolja på toppen innan du försluter.

Rengör svampen noggrant och dela i mindre bitar. Torrstek i en gjutjärnsp­anna på hög värme tills det börjar gnissla i svampen när du vänder om den.

Ta av pannan från plattan och vänd svampen några gånger till. Låt svalna någon minut. Häll på oljan, hälften av smöret och vitlöken i skivor. Sänk värmen på plattan till låg-medel, ställ tillbaka pannan och låt svampen och löken gotta sig under omrörning i 15-20 minuter.

Hacka persiljan fint och lägg i. Stek ytterligar­e någon minut, salta och peppra (var inte snål med saltet). Ställ åt sidan och låt svalna. Lägg med resten av smöret i en matberedar­e med knivtillsa­ts och pulsera några gånger. Smaka av med salt och peppar och krämen är redo att avnjutas!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden