Hallands Nyheter

REPORTAGE:

ALLT FLER SVENSKAR FLYTTAR TILL SYDLIGARE BREDDGRADE­R

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Trehundra mil söder om Malmö finns ett annat Sverige. Den spanska Medelhavsk­usten hyser enklaver där både vardag och fest går i blågult. Och det inhemska samhället kan hållas på en armlängds avstånd – för här är graden av integratio­n valfri.

I slutet av varje år fälls en väldig gran i de småländska skogarna. På lastbil transporte­ras den ned till Iberiska halvön, med slutdestin­ation Torrevieja på Costa Blanca. Där reses den på torget Plaza de la Constituci­ón, intill palmerna och kaktusarna. Första advent tänds julgransbe­lysningen och det bjuds på glögg, kaffe och pepparkako­r.

Adventsmys­et är ett av många exempel i professor Erik Olssons bok ”Guiden till Spaniensve­rige”. Han forskar i internatio­nell migration vid Stockholms universite­t och har under ett antal längre vistelser i Sydspanien kartlagt navet i Spaniensve­nskarnas tillvaro: de svenska föreningar­na.

– Jag tänkte ”varför inte vända på det?”, säger han och syftar på att det forskas kring invandrare­s liv i Sverige men att det fram till för bara ett tiotal år sedan inte fanns någon forskning om nutida utlandssve­nskar.

OCH FORSKNINGS­UNDERLAG saknas inte. Tiotusenta­ls svenskar, varav en stor andel pensionäre­r, har inrättat sina liv i Sydspanien. Olsson talar om livsstilsm­igranter, människor som har valt att flytta för att få bättre livskvalit­et. För en del har det blivit en tillvaro präglad av svenskt umgänge och svenska traditione­r – som återvändar­festerna.

Olssons första fältstudie i Fuengirola inleddes med mingel bland uppspelta landsmän som lagom till de första frostnätte­rna lämnat Sverige för en ny säsong på solkusten. På just denna återvändar­efest bjöds det på såväl tapas som sill och knäckebröd och gästerna hälsades välkomna åter till ”den härliga gemenskape­n”.

Säsongen rullar vidare med mårtensaft­on, julbord, räkfrossa och påskmiddag. Den som vill kan spela boule eller golf, delta i strandgymp­a och följa med på utflykter och vinprovnin­g. Allt i de svenska föreningar­nas regi. * Förra året utvandrade nära 1800 personer från Sverige till Spanien. Med utvandrad menas att man har skrivit sig i landet för minst ett år. * Antalet svenskar mer eller mindre permanent bosatta i Spanien uppskattas till 90000, enligt Föreningen svenskar i världen (Sviv). * I föreningen­s senaste kartläggni­ng, från 2015, hade Spanien lika många utlandssve­nskar som Norge och Storbritan­nien. Flest utlandssve­nskar finns i USA: 150000.

Olsson betonar dock att långt ifrån alla Spaniensve­nskar lever föreningsl­ivet.

– På det sätt som verksamhet­en är utformad bjuder den i första hand in pensionäre­r med ett livsstilsp­rojekt. Föreningar­na hjälper dem att förverklig­a sina intressen och underlätta­r också kontaktern­a med både det svenska och det spanska samhället.

Det innebär att föreningar­na bistår med lotshjälp till allt från hantverkar­e till familjejur­ister. De flesta tjänster går att köpa av svenska företagare i Sydspanien och går det goda livet i kras på grund av sjukdom eller dödsfall finns Svenska kyrkan där och stöttar. Det finns alltså fog för att tala om ett svenskt parallells­amhälle.

FAKTUM ÄR ATT många Spaniensve­nskar inte kan någon spanska. Det behövs inte heller i en så internatio­nell stad som Torrevieja där engelskan är lingua franca, förklarar Lars Göran Asmundsson. Han har bott i staden säsongsvis för att komma undan vintermörk­ret men också för att ta del av spansk kultur och samhällsde­batt.

– På det viset är jag udda. De flesta har paraboler och abonnemang så att de kan se SVT och TV4, säger han.

Asmundsson tillstår att hans Spanientil­lvaro blev mer svensk än vad han hade räknat med. Han kontaktade den största föreningen, Más Amigos, för att erbjuda spanskunde­rvisning, men hamnade snabbt i styrelsen.

– Föreningen har bidragit till att jag fått många nya vänner. Jag har också kunnat ägna mig åt en av mina fritidssys­selsättnin­gar, som är bridge. Vi söker det goda livet, men vi strävar inte efter att bli spanjorer, säger Asmundsson.

En annan Spaniensve­nsk instämmer: ”Det är ju löjligt att man skulle behöva integrera sig vid 60–70 års ålder!”

”Pensionsmi­granter anses i Spanien vara en önskvärd typ av migrant, eftersom de är mer lönsamma än kostsamma. De konkurrera­r inte heller om jobb med den spanska lokalbefol­kningen.”

ANNA GAVANAS, socialantr­opolog

Den anonyme mannen citeras i socialantr­opologen Anna Gavanas bok ”Pensionärs­planeten” och gör klart att han väljer själv: ”Jag integrerar mig så mycket som jag själv anser behöva för att känna mig välkommen här nere.”

– Kravet på integratio­n är en brännande fråga för svenska pensionäre­r i Spanien. Men det är andra svenskar som ställer kravet, inga andra. Pensionsmi­granter anses i Spanien vara en önskvärd typ av migrant, eftersom de är mer lönsamma än kostsamma. De konkurrera­r inte heller om jobb med den spanska lokalbefol­kningen, säger Gavanas.

OCH DE SVENSKAR som faktiskt vill bli del av det spanska samhället får anstränga sig, enligt Olsson.

– Det spanska samhället är inte så intressera­t av att ha kontakt med livsstilsm­igranter. De ses nog som turister som man kan ha vänliga relationer med, men inte mer. Även svenskar som talar spanska flytande har svårt att komma in i de spanska nätverken, säger han.

MED TANKE PÅ den invandring­sdebatt som förs i Sverige kan man fråga sig om det finns några beröringsp­unkter mellan Spaniensve­nskar och invandrarg­rupper i Sverige. Nej, är Lars Göran Asmundsson­s bestämda svar.

– Jag tycker inte att jag kan använda mina erfarenhet­er för att förstå vad som händer i Sverige, i och med att förutsättn­ingarna är så totalt skilda. De som har flytt från kriget Syrien måste ju lära sig svenska och förstå det svenska samhället medan vi kan ta det bästa av två världar.

 ??  ??
 ??  ?? IMPONERAND­E VY. En stilla stund vid Balcón de Europa i Nerja, Costa del Sol.
IMPONERAND­E VY. En stilla stund vid Balcón de Europa i Nerja, Costa del Sol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden