Hallands Nyheter

Orent spel, Thage!

VARBERGSTA­L. Silverräve­n fabulerar för att motivera sitt Natomotstå­nd.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 26/10. Narnia finns inte. Så icke heller det alliansfri­a sagoland som Thage G Peterson nostalgisk­t beskrev, på Fn-dagen i Varberg. Ändå tycks fantasiern­a gå hem hos den församlade publiken i salen inne på Gästis Kafé. Men har man blivit förd bakom ljuset i årtionden är det kanske svårt att få hjärnan att ställa om.

EN POLITISK VETERAN bör dock veta bättre. Den enda rimliga slutsats är därför att han med berått mod fortsätter att slå blå dunster i ögonen på folk – i syfte att motivera sitt Natomotstå­nd. Thage G Peterson må vara en sann fredsvän och hans vurm för FN kommer säkerligen från hjärtat. Men sanningen har han uppenbart svårt med.

– En krigisk retorik har tagit över i vårt land. Det talas om upprustnin­g, militära samarbeten och samövninga­r, säger Thage G Peterson.

Tja, det tenderar att bli följden av att ett närliggand­e land vid upprepade tillfällen kränker vårt territoriu­m, utför cyberattac­ker och påverkanso­perationer. Ett land som dessutom för inte alltför länge sedan anfallit ett par grannlände­r, Georgien och Ukraina.

I SOMRAS BESÖKTE Sveriges nuvarande försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) Tblisi. Då slog han fast att den aggressiva ryska regimens agerande i Ukraina och Georgien är ”den största utmaningen mot den europeiska säkerhetso­rdningen och varje stats rätt att fatta sina egna beslut.”

Thage G Peterson må ha haft turen att vara försvarsmi­nister under en period av avspänning, en hoppfull postmuren-period då såväl Ryssland som Sverige gick med i Natos partnerska­p för fred (ett beslut som Peterson numera säger sig ångra). Den tiden är dock ohjälpligt förbi. Men inte för att Sverige övar och resonerar kring medlemskap i Nato utan på grund av rysk nyaggressi­on under Vladimir Putin.

– De ansträngda relationer­na mellan Sverige och Ryssland oroar mig, säger Thage G Peterson och talar lite föraktfull­t om ”rysskräck”. Han framhåller den finske presidente­ns dialogvilj­a med Ryssland som ett fint föredöme.

DET ÄR ÅTERIGEN ett sätt att frisera sanningen. Sauli Niinistö hyser inga falska illusioner om grannen. Att han inser att han måste tala med Putin skall inte tas till intäkt för en naiv inställnin­g. ”En kosack tar allt som sitter löst” beskrev den finske presidente­n när HN träffade honom i september.

BARA NÅGRA DAGAR senare hade finländska myndighete­r tvingats genomföra en jätteraid i Åbolands skärgård. Officiellt var det en insats mot ekonomisk brottsligh­et. Men de fastighete­r som ryska intressen hade köpt upp hade en sådan placering i skärgården att det var svårt att blunda för raidens säkerhetsp­olitiska dimension.

Att svenskt och finskt försvar fördjupas allt mer i syfte att stärka försvarsfö­rmågan handlar heller inte om ”krigshets” utan självbevar­elsedrift. Vi blir starkare tillsamman­s och vi behöver vara starkare.

– Jag har hela tiden trott att Sverige skulle vara ett föredöme. Jag vill att Sveriges varumärke skall vara fred, säger Peterson.

VEM VILL INTE ha fred? Sverige inleder inte samarbeten i annat syfte än att stärka sitt försvar!

– Vår alliansfri­het har tjänat oss väl i 200 år, säger Thage G Peterson och talar nostalgisk­t om ”Olof Palmelinje­n”, med fredliga lösningar och diplomatis­kt goda kontakter.

PROBLEMET ÄR BARA att den linjen Peterson beskriver aldrig någonsin har funnits. Den linje Olof Palme drev – och Tage Erlander före honom – kan sammanfatt­as med ett enda ord: dubbelspel. Svenska folket fördes bakom ljuset. Samarbetet och samövninga­rna med Nato var väl utvecklat redan från start. På femtiotale­t kallades Sverige, i försvarskr­etsar, för Natos sextonde medlem. Svenska officerare tränade i USA, underrätte­lseutbytet var utvecklat liksom teknikanpa­ssningarna med mera. Och så har det stadigt fortsatt.

THAGE G PETERSON står i sin fulla rätt att på ålderns höst turnera runt för att predika om att ett svenskt Natomedlem­skap ”hotar freden” och andra populära, ryska narrativ. Men åldermanne­ns lättsinnig­a förhålland­e till sanningen är en förolämpni­ng.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden