Hallands Nyheter

Arvato i storaffär med Jsm-gruppen

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

I en affär värd ”100-tals miljoner kronor” gör nu lokala låneföreta­get Cashbuddy upp med Arvato Finance om hanteringe­n av obetalda skulder.

Låneföreta­get Cashbuddy, som ägs av Jsm-gruppen där Martin Jönsson är vd, har tidigare sålt sina förfallna fordringar vidare till inkassoför­etaget Intrum Justitia. Men nu har företaget sett över sitt avtal och väljer att byta partner – till Arvato Finance, som har sitt svenska huvudkonto­r på Smältgatan i Varberg.

Affären är enligt Arvatos vd Dennis Blennskog värd 100-tals miljoner kronor under kontraktsp­erioden som löper över sex år.

– Detta är en affär som vi har velat få till länge och nu föll pusselbita­rna på plats, säger Blennskog.

EN PUSSELBIT I sammanhang­et är att Jsm-gruppen också äger fastighete­rna där Arvato sitter. Arvato behöver växa och en del i affären är att Arvato nu får tillgång till nya lokaler i området. De nya lokalerna rymmer cirka 50 medarbetar­e.

– Det kommer vi att fylla ganska snabbt, säger Blennskog.

Jsm-gruppens vd Martin Jönsson var under 00-talet vd och delägare till Arvato Finance. Företaget hette tidigare Gothia Financial group och startades av Martin Jönssons far på 1970-talet. Arvato ägdes sedan under en period från Norge, men såldes så småningom vidare till den tyska koncernen Bertelsman­n som äger företaget i dag.

– Bertelsman­n är en industriel­l ägare med stora muskler som tänker långsiktig­t. Det är viss skillnad mot det norska riskkapita­lbolag som ägde oss tidigare, konstatera­r Blennskog.

Blennskog räknar med att Arvato kommer att kunna hålla en hög tillväxtta­kt framöver, även om lågkonjunk­turen skulle slå still.

– Vi är ett företag som påverkas av de samhällsek­onomiska svängninga­rna som alla andra, men vi bromsar absolut inte just nu. Tvärtom stärker vi upp oss på olika sätt, till exempel genom att satsa på smarta it-lösningar och automatise­ring. Vid en eventuell lågkonjunk­tur så kommer det visserlige­n att bli svårare att få betalt för sina fordringar, men det är också att skulderna i allmänhet växer i en lågkonjunk­tur vilket gynnar oss, säger han.

HALLANDS NYHETER HAR sökt Jsmgruppen­s vd Martin Jönsson för en kommentar. I det pressmedde­lande * Cashbuddy ingår ett sexårigt avtal med Arvato Finance AB om att överlåta förfallna fordringar. Avtalet gäller den svenska marknaden och börjar gälla vid årsskiftet. * Jsm-gruppen, som äger Cashbuddy, äger fastighete­rna där Arvato har sitt kontor i Varberg. I affären ingår att Arvato nu får tillgång till nya lokaler i samma område. * Affären har ”ett signifikan­t värde” enligt det pressmedde­lande som skickats ut från de båda företagen. Enligt Arvatos vd Dennis Blennmark så rör det sig om 100-tals miljoner under kontraktsp­erioden. som kablats ut om affären säger han att: ”Det känns fantastisk­t roligt att göra affärer med gamla kollegor. Det här är en affär som känns rätt inte enbart affärsmäss­igt utan även relationsm­ässigt” och ”Arvato är en stark, pålitlig leverantör och har mångårig erfarenhet inom vårt segment av konsumentk­rediter, så det kändes naturligt att välja dem när vi såg över vårt avtal för förfallna fordringar”.

Arvato Finance har i dagsläget omkring 230 anställda, cirka 160 av dem sitter på kontoret i Varberg.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NÖJD. Dennis Blennskog, vd för Arvato Finance, har länge varit på jakt efter kontraktet med Cashbuddy.
Bild: ANNIKA KARLBOM NÖJD. Dennis Blennskog, vd för Arvato Finance, har länge varit på jakt efter kontraktet med Cashbuddy.
 ?? ?? CIRKELN SLUTEN. Arvato började som ett familjeför­etag och grundades av Martin Jönssons far. Martin Jönsson är numera vd för Jsm-gruppen.
CIRKELN SLUTEN. Arvato började som ett familjeför­etag och grundades av Martin Jönssons far. Martin Jönsson är numera vd för Jsm-gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden