Hallands Nyheter

Byggaren jobbar vidare i nytt bolag

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Johan Ekstrand jobbar vidare i sitt nya företag Kustens Teknik. – Jag försöker verkligen inte lura någon. Jag är ingen skojare, säger han. Bo Qvist hävdar att han inte är delägare längre.

Johan Ekstrand och Bo Qvist har fram till nu ägt holdingbol­aget Teje Holding AB och de båda dotterbola­gen KG Montage AB och Kustens Teknik AB. Även det sistnämnda företaget bedriver försäljnin­g, byggnation och installati­on av pooler, spabad, bastu och utomhusmil­jöer.

– Jag tar alla slags uppdrag, både från andra poolföreta­g och från privatkund­er i södra Sverige. De är nöjda med mig, säger han. Det är en kul bransch att jobba i och företaget går runt.

Men varför fortsätter du? Det här verkar ju inte gå så bra.

– Det är inte för ekonomisk vinning. Jag tycker att det här är roligt.

De senaste konkursen i KG Montage förklarar han så här:

– Första året gjorde man stora satsningar på marknadsfö­ring och lokaler. Vi hade bland annat ett showroom vid Varberg Nord. Det blev en akut likviditet­skris på grund av stora overheadko­stnader helt enkelt. En delägare hoppade av förra året och då kom Bo Qvist in i företaget.

Varför har ni bytt namn så många gånger?

– Första gången för att vi ville ha ett mer internatio­nellt namn. Andra gången för att vi gillade det namnet bättre. När vi bytte till KG Montage var det för att renodla verksamhet­en till enbart montage.

Beror inte namnbytena på att ni fått en massa kritik?

– Nej, kritik får man ju alltid. I alla fall mer eller mindre.

Kan det bero på att ni gör dåliga jobb?

– Ja, det kan det bero på. Gör ni dåliga jobb?

– (Tystnad) Eftersom du frågar så finns det säkert kunder som tycker det. Vi har gjort dåliga jobb och vi har gjort bra jobb. Det har också gjorts en rad förändring­ar i styrelsens sammansätt­ning, varför?

– Vi har haft olika visioner om hur företaget ska utvecklas. Vi har inte varit osams, men inte överens.

– Det var likviditet­sproblem. Det kostade mycket att driva. I vilka bolag har Bo Qvist varit med?

– Han var med i alla tre bolagen. Vi har stött på varandra i branschen och jobbat ihop.

– Ja, jag vet att han har sökt mig och känner igen delar av kritiken. Vi har sagt att vi ska rätta till hans liner och det är fortfarand­e aktuellt. Vad gäller pooltaket så är stensättni­ngen felbyggd och det vet han om. Staffan Rosander: – Det var Kustens Pool som sade att jag skulle bygga med lutning...

Vad gäller Erik Andréns pool så hävdar Johan Ekstrand att det är Andrén som är skyldig honom pengar.

– Anledninge­n är att det blev fel var att han ändrade sin beställnin­g och den merkostnad­en har han ännu inte betalt. Han är skyldig oss.

– Vi har också en konflikt med Nicegarden eftersom de byggt felaktigt. De gjorde jobben för oss i Stockholm.

Varbergare­n Bo Qvist säger till HN att han inte är med i företaget längre och vill inte få sitt namn nedsvärtat. Han förnekar bestämt alla anklagelse­r om slarv och dåligt utförda jobb.

– Jag har inte med det här att göra. Jag var bara inne i firman ett litet tag, från i höstas till i våras, för att räta upp affärerna, men det gick inte, säger han. Jag jobbar som entreprenö­r så det är klart att jag haft kontakt med vissa kunder. En tidigare delägare hade dragit på sig stora skulder och jag tog över hans del.

– Det finns alltid två sidor av saker och ting, fortsätter han. Många kunder vill inte betala. De flesta småföretag kräver betalning i förskott. Det gör inte Johan och det är därför han går i konkurs. Jag tycker att det är illa att det kastas skit på honom. – Johan är en bra yrkesman som byggt 200 pooler. Att han är svår att få tag i stämmer inte heller. Jag ser ju att han svarar i telefon när vi jobbar. Du och Johan Ekstrand står fortfarand­e som ägare hos Bolagsverk­et.

– Det måste vara gamla uppgifter. Jo, jag står kvar på Teje Holding eftersom de inte har någon annan att sätta där.

HN har motkollat med Bolagsverk­et, som berättar att alla noteringar hos dem bygger på det som företagen själva lämnar. En förändring registrera­s på bara några sekunder.

– Bo Qvist finns fortfarand­e med som verklig huvudman i alla tre bolagen, bekräftar handläggar­en Ali Hasani. Om du är ägare till ett moderbolag så äger du även aktierna i dotterbola­gen, tillägger han. Den nye ägaren är skyldig att rapportera alla förändring­ar till oss. Om det inte görs kan det vara fråga om brott.

– Då ska jag se till att Johan tar bort dessa uppgifter, säger Bo Qvist.

Så sent som i tisdags fanns Bo Qvist dock fortfarand­e kvar som ägare till kursade KG Montage, men har försvunnit från de övriga bolagen.

 ?? ?? Ditt företag Härliga bad gick i konkurs 2015. Varför då? Känner du igen dig i Staffan Rosanders kritik?
Ditt företag Härliga bad gick i konkurs 2015. Varför då? Känner du igen dig i Staffan Rosanders kritik?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden