Hallands Nyheter

Elever såg hemlig uppgift

- STINA JOHANSSON 010-471 50 23 stina.johansson@hn.se

En sekretessb­elagd uppgift om en elev spreds till andra elever via en webbtjänst som används inom skolan. Nu ska kommunen utreda hur det kunde hända.

Den 3 oktober uppmärksam­made elever på en skola i Falkenberg­s kommun att de hade tillgång till ett dokument som innehöll en personuppg­ift om en annan elev. Dokumentet delades till eleverna via webbtjänst­en Google Classroom.

– Det har visats en uppgift som inte skulle ha visats och vi utreder nu varför det har blivit så, säger Åsa Johansson, utredare på Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Strax efter att delningen av det konfidenti­ella dokumentet hade upptäckts kontaktade­s kommunens it-bolag. Även skolans rektor och dataskydds­ombud fick informatio­n om vad som skett.

KOMMUNEN HAR ANMÄLT händelsen till Datainspek­tionen och anger i sin anmälan att incidenten var ”betydande”.

– Risken med detta ser vi allvarligt på. Men vår bedömning i nuläget är att det inte har fått så allvarliga konsekvens­er, men det har vi svar på först när utredninge­n är klar, säger Åsa Johansson.

DET ÄR OKLART om dokumentet kunde spridas på grund av ett tekniskt fel eller den mänskliga faktorn.

– Det är en del i utredninge­n att försöka ta reda på vad som blivit fel. Om det beror på systemet, något hos oss eller vår it-leverantör vet vi inte ännu.

Enligt kommunens anmälan kan fler personer än vad som framkommit hittills ha påverkats. Om utredninge­n visar att det finns fler drabbade kommer de att informeras.

”Risken med detta ser vi allvarligt på.” ÅSA JOHANSSON, utredare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden