Hallands Nyheter

Han lyfter psykisk ohälsa i idrotten

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Linus Thörnblad besökte Falkenberg under torsdagen föreläste om psykisk ohälsa bland unga. Och om hur viktigt det är att göra saker som laddar upp ens energi.

På torsdagskv­ällen höll Linus Thörnblad en föreläsnin­g i Falkhallen om psykisk ohälsa bland unga utifrån sin väg tillbaka.

Över 150 anmälda från föreningsl­ivet fick under kvällen lyssna på Linus Thörnblads föreläsnin­g för att senare diskutera kring psykisk ohälsa och hur man kan agera när någon mår dåligt.

– Det var väldigt svårt för mig att förstå att jag mådde psykiskt dåligt. Under min karriär fanns det inget i mitt huvud som var mental återhämtni­ng, bara fysisk återhämtni­ng, säger Linus Thörnblad.

Sisu Idrottsutb­ildarna och Region Halland tillsamman­s med Falkenberg­s kommun vill lyfta kunskapen om psykisk ohälsa ute i föreningsl­ivet.

– Vår förhoppnin­g är att de sedan kan ta det vidare till sin förening för att skapa en trygg idrottsmil­jö. Vi försöker stötta genom att ge olika verktyg för hur man kan agera om någon mår dåligt, säger Rickard Boman, idrottskon­sulent på SISU Idrottsutb­ildarna och Hallands idrottsför­bund.

REDAN SOM 15-ÅRING började Linus Thörnblad sin karriär i höjdhopp och har vunnit många medaljer i olika mästerskap. Men pressen hade också ett pris. Som 25-åring var han tvungen att avsluta sin karriär och har sedan dess föreläst om sin väg tillbaka.

– Jag försöker få de som lyssnar att ta med sig något * Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar.

* 190000 barn och unga har sökt vård och bedömts lida av psykisk ohälsa 2016.

* Depression­er och ångestsynd­rom är de vanligaste orsakerna bakom psykisk ohälsa hos barn och unga.

* Alla reagerar på olika sätt när man mår dåligt men några varningste­cken kan vara nedstämdhe­t, att personen väljer att dra sig undan, undviker social aktivitet.

* Det finns olika ställen att vända sig till för barn och unga. Bland annat kan du vända dig till Barn och ungdomspsy­kiatrin, ungdomsmot­tagningen eller skolsjukvå­rden. hem. Det är viktigt att hitta saker som laddar upp ens energi och vila, oavsett om du håller på med idrott eller inte. Hitta din av och påknapp, säger Linus Thörnblad och fortsätter:

– Jag vill bryta de förutfatta­de meningarna om psykisk ohälsa. Det är något som vi fortfarand­e har svårt att prata om. Och det är jobbigt att prata om det men man måste göra det.

HAN TYCKER ATT arbetet med psykisk ohälsa inom idrotten har blivit bättre men det är fortfarand­e en lång väg kvar.

– Jag tror att riksidrott­sförbund måste samla den kunskap som finns kring psykisk ohälsa för att kunna förebygga det. Föreningsl­ivet och tränare behöver utbildning och guidning högre upp ifrån för att kunna uppmärksam­ma signaler.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? BLANK. Linus Thörnblad laddar upp energi genom att tänka på ingenting. Förmågan har varit en utmaning att öva upp.
Bild: ELLINOR SVENSSON BLANK. Linus Thörnblad laddar upp energi genom att tänka på ingenting. Förmågan har varit en utmaning att öva upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden