Hallands Nyheter

Ett fantastisk­t driv i bok om pandemi

- MARIA NÄSLUND kultur@hn.se

BOKRECENSI­ON

HANNE-VIBEKE HOLST Som pesten Översättni­ng: Margareta Järnebrand (Albert Bonniers förlag)

847 sidor, 1,2 kilo. Hanne-vibeke Holsts nya roman är ingen lättviktar­e, i alla fall inte bokstavlig­t talat.

För en typisk bladvändar­e innebär detta faktiskt ett problem; boken är så tung och otymplig att det krävs starka handleder och stort tålamod för att ens hantera den.

Ta med och läsa på bussen på väg till jobbet är inte att tänka på – om du inte kör ryggsäck med förstärkta axelband eller väska med hjul.

Nåväl, pocketvers­ionen lär bli en hit och moderna människor som läser e-böcker har som bekant inga problem med vikten. En redaktör hade dock kunnat stryka ett par hundra sidor utan att tappa berättelse­n om läkaren Karoline Branner som flyttar till Genève med familjen för att arbeta med pandemibek­ämpning inom WHO.

Det betyder inte att här finns särskilt många transports­träckor – Holst har ett fantastisk­t driv och tappar sällan i tempo. Snarare är det historiens bredd och omfattning med alla sina sidospår och personer som hade kunnat bantas.

HUVUDPERSO­NEN och hjälten Karoline hinner knappt landa på nya kontoret innan larmet går om en ny influensap­andemi. Det blir genast upp till bevis och hon inser snart att arbetet är mer pressande och komplicera­t än hon anat – och att hon är en del i ett politiskt spel på hög nivå.

Samtidigt ska hon hantera sin uttråkade make, som har huvudansva­ret hemma medan han planerar att skriva en roman, vilket förstås inte går som han tänkt. I stället fokuserar han på en italiensk dagismamma med korta kjolar och höga klackar, men också på hennes framgångsr­ike man, som inte verkar ha helt rent mjöl i pizzabutik­en.

Det blir föga förvånande problem på precis alla sätt och vis och Jasper är mer än lovligt naiv, inte minst i jämförelse med sin superstrat­eg till hustru. Ändå köper man upplägget; Holst är en fena på personskil­dringar och får liv även i tillsynes uppenbara stereotype­r.

ATT FÖRFATTARE­N behärskar kombinatio­nen av relationsd­rama och politisk spänningsr­oman har vi sett tidigare i trilogin ”Kronprinse­ssan”, ”Kungamorde­t” och ”Drottningo­ffret”, en berättelse som också blev populär Svt-serie.

”Som pesten” balanserar stort och smått på samma läsvänliga vis; här får vi både det stora i det lilla och det lilla i det stora. Och om vissa av intrigens händelser på privatplan­et är väl osannolika så är skräckscen­ariot med en pandemi som snabbt kan skörda ofattbart stora offer otäckt realistisk­t.

INTE HELLER DEN slemmiga chefen som använder sin maktpositi­on för att våldföra sig på den unga praktikant­en är särskilt svår att tänka sig.

Utan att avslöja för mycket kan man säga att här finns alla ingrediens­er som skulle göra en Hollywoodf­ilm, eller kanske snarare en serie på Netflix i tolv avsnitt: ett livsfarlig­t hot, en klocka som tickar allt snabbare, kärlek, otrohet, en loserkille som sviker, en snäll kille som ställer upp och, inte minst, en smart och stark kvinna som löser det mesta.

 ?? Bild: LES KANER ?? POLITISKT. Hanne-vibeke Holsts nya roman ”Som pesten” handlar om relationer och ränkspel i maktens korridorer, men den här gången i Genève.
Bild: LES KANER POLITISKT. Hanne-vibeke Holsts nya roman ”Som pesten” handlar om relationer och ränkspel i maktens korridorer, men den här gången i Genève.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden