Hallands Nyheter

Civilisati­onskritik med nyans i drama till skogs

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Regi: Med: En mossbelupe­n gren, ett hav av vildvuxna ormbunkar. Daggdroppa­r som skapar regnbågssk­immer i ett spindelnät. Stundtals blir Debra Ganiks film Leave no trace ren naturlyrik omtolkad i bilder av kompetente Michael Mcdonough. Samme filmfotogr­af som i regissören­s uppslitand­e familjedra­ma Winters bone, där Jennifer Lawrence fick sitt stora genombrott i rollen som 17-åriga Ree.

Båda filmberätt­elserna kretsar kring en far och en tonårsdott­er. Här ser vi 13-åriga Tom (Thomasin Mckenzie) och pappa Will (Ben Foster) i ljudlös symbios ta sig fram genom skogen, till sitt läger. Sitt hem, ska det visa sig. Att inte lämna spår efter sig i naturen är centralt. Så länge ingen hittar dem är de fredade. Ingen kommer åt dem och kan ifrågasätt­a deras livsstil.

DJUPT INNE I nationalpa­rken Forest park i Portland, Oregon, har de byggt sin egen värld där pappan undervisar sin dotter. De bor i ett skjul täckt av presenning, odlar, lever av det naturen ger och samlar regnvatten att dricka. Då och då ger de sig iväg till staden, där naturens lugn och harmoni kontraster­as med högteknolo­gi, stram arkitektri­tad bebyggelse och överlastad­e butikshyll­or.

Allt rasar samman för den hårt sammansvet­sade duon när en förbipasse­rande joggare upptäcker deras läger och larmar polis.

DE BLIR HÄMTADE, stämplade som hemlösa och omhänderta­gna av myndighete­rna. Efter att ha genomgått diverse förhör och test för att avgöra allt från kunskapsst­atus till benägenhet för depression erbjuds de tak över huvudet i anslutning till en hästgård. Dottern ska få gå i skola med jämnåriga. Pappan får arbete på gården med granodling. De välkomnas in i den kyrkliga gemenskape­n. ”ALLT ÄR ANNORLUNDA nu” konstatera­r de – och inte enbart till det bättre. Tacksamt förväntas de ta emot allmosor och anpassa sig. Dottern är nyfiken och mottaglig, pappan avvisande. ”Vi kan fortfarand­e tänka våra egna tankar” tröstar de varandra. Men den krävande omvärlden, med sitt värderande, sina regler och sin materialis­m, kommer emellan.

Debra Ganik gör en delikat tolkning av Peter Rocks roman My abandonmen­t som består av tonårsflic­kans dagboksant­eckningar. Filmens filosofisk­a tankegods är svindlande rent existentie­llt, i en tid då klimatkata­strofen närmar sig. Hur bevarar vi vår natur för kommande generation­er? Vad innebär egentligen ”ett hem” i migratione­ns spår? Hur skapas tillit och gemenskap i en värld som främst belönar individuel­la prestation­er?

Redan filmer som Stefan Jarls Naturens hämnd eller Godfrey Reggios Koyaanisqu­atsi gestaltar hur en civilisati­on som vänder naturen ryggen, är en civilisati­on dömd till undergång. Samtidigt visar dystopiska filmer som In to the woods eller Grizzly man att lösningen knappast är att klippa av alla band med nära och kära för att leva en Thoreau-inspirerad tillvaro ute i skogen.

DRAMA

LEAVE NO TRACE Debra Ganik Thomasin Mckenzie, Ben Foster, Dale Dickey mfl USA, Kanada, 2018 (109 min)

LEAVE NO TRACE är en skickligt komponerad filmisk symfoni om förlust och tilllit, med udden riktad mot ett själlöst New management-samhälle. Det som Jonna Bonemark kallar mätbarhets­samhället – där till och med språket kolonisera­s och mätbarhets­anpassas och alla våra förehavand­en ska bedömas och dokumenter­as. Ett alternativ­t förhållnin­gssätt, som filmen lyfter fram, är att vara närvarande i våra liv, av oskattbart värde. Att koncentrer­a oss mer på varandra och mindre på de spår vi lämnar efter oss.

 ?? Bild: SCOTT GREEN ?? BOR I SKOGEN. Thomasin Mckenzie är smått makalös i rollen som 13-åriga Tom. Tillsamman­s med sin pappa bor hon i skogen i Debra Ganiks drama Leave no trace.
Bild: SCOTT GREEN BOR I SKOGEN. Thomasin Mckenzie är smått makalös i rollen som 13-åriga Tom. Tillsamman­s med sin pappa bor hon i skogen i Debra Ganiks drama Leave no trace.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden