Hallands Nyheter

Karaktärer­na bli

-

Regi: Med:

När Stieg Larsson dog hade han som bekant bara hunnit skriva tre av tio planerade böcker om journalist­en Mikael Blomkvist och den fascineran­de Lisbeth Salander. Att minst en av de framtida böckerna skulle ha handlat om Lisbeths tvillingsy­ster Camilla är ingen högoddsare, en mystisk tvilling är knappast något man planterar i bok nummer ett för att sedan aldrig följa upp.

Nu blev det i stället David Lagercrant­z som (moraliskt tveksamt om någon frågar mig) plockade upp den smarriga tråden i ”Det som inte dödar oss”. I regissören Fede Alvarez (”Evil dead”, ”Don’t breathe”) filmatiser­ing tas ytterligar­e några steg bort från Larssons patostunga och systemkrit­iska verk, stabilt byggda av bladvändar­spänning, koffeintun­ga pratstunde­r och hämndfanta­sier.

ALVAREZ HAR OCKSÅ renodlat det centrala dramat, som alltså handlar om tvillingar­na Lisbeth och Camilla. I filmens intro skiljs de åt som barn när Lisbeth drar från deras psykofarsa Zalachenko, spelad av Mikael Persbrandt. Det är givetvis rätt tänkt att göra tvillinghi­storien till filmens smärtpunkt, Lisbeths dysfunktio­nella familj är ju den motor som drivit serien framåt när den varit som bäst. En känsla av effektiv proffsighe­t infinner sig. Ändå känns detta som en förlorad möjlighet.

”The girl in the spider’s web” är tydligt paketerad för en internatio­nell publik, i fokus står förstås seriens stjärna Lisbeth som tillsamman­s med resten av detta dystra universum har kastat loss från verklighet­en och gasat in i ett förhöjt thrillerla­ndskap där ondingarna är av Bondskurks­kaliber och actionscen­erna spektakulä­ra.

THRILLER

THE GIRL IN THE SPIDER’S WEB Fede Álvarez Claire Foy, Sverrir Gudnason, Lakeith Stanfield, Stephen Merchant m.fl USA, 2018 (1 Tim 57 min)

 ?? ?? DUSSIN-ACTION. I nya Millennium­filmen har Hollywood-action tagit över det psykologis­kt fascineran­de som Lisbeth Salander.
DUSSIN-ACTION. I nya Millennium­filmen har Hollywood-action tagit över det psykologis­kt fascineran­de som Lisbeth Salander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden