Hallands Nyheter

Självmord är vanligast bland äldre män

- MALIN JANSSON/TT

Män över 80 år är kraftigt överrepres­enterade i självmords­statistike­n. Vården måste bli bättre på att fånga upp äldre med psykisk ohälsa, enligt professor Danuta Wasserman. – Det är dags att lägga upp en nationell strategi, säger hon.

Nästan 1 200 personer tog sitt liv i Sverige förra året, 840 av dem var män och bland dem ökade antalet självmord jämfört med 2016, enligt nya siffror från Socialstyr­elsen.

– Män är mindre tränade på att ta hand om sin psykiska hälsa och upptäcka ohälsoteck­en. De är mycket mer vana att slå ifrån sig sina känslor, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidolog­i vid Karolinska institutet.

– De söker inte hjälp utan tar istället ofta till andra metoder i form av lugnande medel eller alkohol.

MÄN ÖVER 80 år har de i särklass högsta självmords­talen sett till gruppens storlek. Där begick 44 per 100 000 invånare självmord förra året, att jämföra med 17 per 100 000 invånare för männen i stort.

Det kan vara svårt att bli äldre, förklarar Wasserman – och många är inte riktigt förberedda på den nya fasen då det gäller att hitta nya intressen som kan ersätta yrkeslivet. För män kan omställnin­gen vara extra svår.

– Kvinnor har alltid haft ett mycket kraftigare socialt nätverk utanför familjen, vilket gör att män blir mer ensamma när de slutar jobba, säger hon.

– Känslan av att inte betyda lika mycket längre som man tidigare gjort i yrkeslivet kan vara väldigt professor i psykiatri och suicidolog­i. svår. I synnerhet för män där arbetet trots allt har en väldigt hög laddning fortfarand­e.

KÄNSLOR SOM ENSAMHET, utanförska­p och förlorat egenvärde är vanliga hos människor med suicidala tankar. Att samhället är så tydligt inriktat mot prestation gör det inte lättare att hitta en ny identitet att känna sig trygg i, enligt Wasserman.

– Jag kan tänka mig att synen på äldre människor också kan spela in.

Män använder sig i regel av mer definitiva självmords­metoder jämfört med kvinnor och suicidförs­öken leder därför oftare till död. Det förklarar inte bara varför dödlighete­n är högre hos män – utan gör också att färre män som lider av psykisk ohälsa fångas upp av sjukvården.

Antalet självmord minskade drastiskt hos både män och kvinnor under slutet av 1980- och 1990-talet, men sedan dess har utveckling­en stannat av.

Självmords­försök är ett rop på hjälp och graden av uppföljnin­g är avgörande, menar Wasserman som efterfråga­r en nationell strategi. Till exempel borde äldre personer kunna fångas upp genom deras förr eller senare naturliga kontakt med vården, anser hon.

– När kommuner handlägger äldre män borde de även kunna fokusera på deras sociala behov, säger Wasserman.

”De söker inte hjälp utan tar istället ofta till andra metoder i form av lugnande medel eller alkohol.”

DANUTA WASSERMAN,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden