Hallands Nyheter

Ministerkr­itik mot M:s budgetplan­er

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) kritiserar att Moderatern­a är redo att utmana övergångsr­egeringen med en egen budgetmoti­on. – Man utgår inte från Sveriges bästa, säger han.

Om ingen ny regering har tillträtt den 15 november blir det övergångsr­egeringen som får lägga en budgetprop­osition på riksdagens bord. En sådan övergångsb­udget ska inte innehålla kontrovers­iella eller nya politiska förslag.

Men Moderatern­a är redo att utmana ett sådant budgetförs­lag med en egen budgetmoti­on som skulle kunna få stöd från KD och SD.

– Det ansvarsful­la är att försöka lösa regeringsf­rågan och lägga sin kraft och energi på det, snarare än att lägga politiska förslag på en opolitisk propositio­n, säger Per Bolund.

HAN TYCKER ATT det är ”överraskan­de” att Moderatern­a på onsdagen gav besked om att partiet tänker svara med en Alliansbud­get eller M-motion på den rödgröna regeringen­s övergångsb­udget.

– Jag tycker att den ansvarsful­la hanteringe­n skulle vara att betrakta den här budgeten som en opolitisk produkt, att låta den gå igenom riksdagen och sedan arbeta för att hitta en regering som fungerar och som kan lägga fram ny ekonomisk politik, säger Bolund.

Han påpekar också att en partimotio­n aldrig kan bli lika genomarbet­ad som en budgetprop­osition som arbetas fram under lång tid på finansdepa­rtementet.

– Det är inte alls samma gedigna produkt vi pratar om, det är så långt ifrån man kan komma i princip. Att då tycka att det är det som ska styra över svensk ekonomi framöver, det ger inte den stabilitet och trygghet som Sverige behöver nu, säger Bolund.

Socialdemo­kraten Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutsk­ott, bekräftar att Socialdemo­kraternas och övergångsr­egeringens linje fortsatt är att lägga fram en stram övergångsb­udget.

– Det innebär i sin förlängnin­g att nästa regering har goda möjlighete­r att med ändringsbu­dgetar sätta sin prägel på politiken framåt, säger han.

OLOVSSON ANKLAGAR Moderatern­a för att ge Sverigedem­okraterna (SD) möjlighet att ha inflytande över den ekonomiska politiken genom att lägga fram en budgetmoti­on som kan gå igenom riksdagen med stöd av SD.

Enligt Olovsson fortsätter samtalen mellan finansdepa­rtementet och Alliansens ekonomiskp­olitiska talesperso­ner om vad en opolitisk övergångsb­udget kan få innehålla.

M:s ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson tycker att det är ”ganska höga brösttoner från regeringsp­artierna”. I en kommentar skriver hon att Sverige behöver reformer som inte kan vänta. Därför vill M se en gemensam Alliansbud­get i första hand, men är redo att i andra hand lägga fram en moderatbud­get.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT/ARKIV ?? ÖVERRASKAD. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) kritiserar Moderatern­as budgetplan­er.
Bild: MAJA SUSLIN/TT/ARKIV ÖVERRASKAD. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) kritiserar Moderatern­as budgetplan­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden