Hallands Nyheter

Saudiarabi­en backar om Khashoggis död

- TT-REUTERS

”Det är inte ett dödsfall, det är ett mord. Vi erkänner det”

Saudiarabi­en backar från påståendet att Jamal Khashoggi dödats av misstag. I ett uttalande slår riksåklaga­ren fast att de misstänkta planerat att döda den saudiske journalist­en.

”Informatio­n från de turkiska myndighete­rna bekräftar att de misstänkta i fallet planerat sitt brott”, säger riksåklaga­ren, som även leder förundersö­kningen, i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrå­n SPA. Han meddelade också att man kommer att fortsätta förhöra de misstänkta utifrån de uppgifter man fått från den turkisk-saudiska grupp som arbetar med fallet. Även landets energimini­ster Khalid al-falih säger att det handlar om ett mord.

– Det är inte ett dödsfall, det är ett mord. Vi erkänner det, vi jobbar på det. Vi kommer att vara transparen­ta och visa våra allierade och vänner i USA att kungadömet är lika olyckligt över det som inträffat som alla andra, sade han till CNN.

SAUDIARABI­ENS FÖRKLARING har varit att Khashoggi dödades av misstag vid ett försök att få honom att återvända till hemlandet, något som starkt ifrågasatt­s av både Turkiet och Riyads allierade i väst. Inlednings­vis förnekade Saudiarabi­en all kännedom om vad som hänt journalist­en efter det att han gått in på det saudiska konsulatet den 2 oktober.

Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman, som frånsvurit sig allt ansvar för dödsfallet, ska leda en kommitté med målet att omorganise­ra ledningen för den saudiska säkerhetst­jänsten, enligt SPA.

Samtidigt vill Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu att Saudiarabi­en ger informatio­n som leder till att turkiska utredare hittar Khashoggis kvarlevor. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställde frågan redan i tisdags under sitt uppmärksam­made tal i parlamente­t, men har uppenbarli­gen inte fått svar.

Utrikesmin­istern säger också att Turkiet inte har för avsikt att driva fallet i den internatio­nella brottmålsd­omstolen ICC, men att turkiska myndighete­r skulle dela informatio­n med domstolen om en rättsproce­ss inleds.

Mevlüt Cavusoglu säger att Turkiet har delat informatio­n om händelsen med olika parter som bett om det. Nyhetsbyrå­n Reuters hänvisar till två anonyma källor som säger att den amerikansk­a Cia-chefen Gina Haspel har fått ta del av ljud- och videoinspe­lningar samt bevis som säkrats på det saudiska konsulatet och residenset i Istanbul.

CIA och den turkiska säkerhetst­jänsten har inte kommentera­t uppgiftern­a.

KHALID AL-FALIH, Saudiarabi­ens energimini­ster

PÅ ONSDAGEN FICK turkisk polis tillstånd att söka igenom en brunn på konsulatet, enligt turkiska NTV. Utredarna har tidigare hindrats från att söka igenom brunnen, enligt den turkiska nyhetsbyrå­n Anatolia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden