Hallands Nyheter

Han skojar om mord – kan bli president

- PONTUS AHLKVIST/TT

Trots kvinnohat och kontrovers­er är presidentk­andidaten Jair Bolsonaro segertippa­d i ett Brasilien som tröttnat på konvention­ella politiker. Hans attacker mot demokratis­ka institutio­ner och hyllningar av militärdik­taturen får kritiker att varna för att demokratin står på spel.

”Det luktar fascism.” Så lyder Brasiliens tidigare president Fernando Henrique Cardosos omdöme om Jair Bolsonaro, som på söndag kan väljas till landets nästa statschef, skriver Frankfurte­r Allgemeine.

Bolsonaro, en 63-årig högerman och kongressle­damot med bakgrund i det militära, har en stadig ledning i opinionsmä­tningarna inför den andra valomgånge­n, som avgör vem som blir ny president. Mot honom står det korruption­sanfrätta Arbetarpar­tiets (PT) kandidat Fernando Haddad.

UNDER VALRÖRELSE­N HAR Bolsonaro gjort en rad uttalanden som får såväl politiska motståndar­e som oberoende bedömare att tvivla på hans demokratis­ka kompass. 63-åringen har bland annat skämtat om att skjuta ihjäl anhängare till PT och sagt till sin politiska rival Maria do Rosário att hon inte ”förtjänar” att våldtas eftersom hon ”är väldigt ful”.

En seger för Bolsonaro skulle innebära en stor prövning för demokratin, enligt Andrés Rivarola Puntiglian­o, docent och Latinameri­kaexpert vid Stockholms universite­t.

– Han har gjort nedsättand­e uttalanden mot demokratis­ka institutio­ner, ifrågasatt grunderna för den demokratis­ka samvaron och mer eller mindre uppmanat till våld. Dessutom har han en form av retorik som hyllar diktaturpe­rioden och brott mot mänskliga rättighete­r, säger han.

Den hårdföre politikern­s framgångar kan till stor del förklaras med ett brett missnöje med den politiska klassen. Trots att han själv är en del av ledarskikt­et lyckas Bolsonaro slå mynt av den folkliga vreden mot elitens korruption.

TROTS DET DEMOKRATIS­KA underskott som finns i dag skulle ett Bolsonaros­tyrt Brasilien bli något helt annat, tror Rivarola Puntiglian­o.

– Om man jämför de demokratis­ka regeringar och deras företrädar­e som Brasilien har haft efter diktaturen så är det väldigt långt från dem till det som Bolsonaro åberopar. Och det gäller oavsett om det har varit höger- eller vänsterpol­itiker.

 ?? Bild: ANDRE PENNER/AP/TT OCH SILVIA IZQUIERDO/AP/TT ?? Valet i Brasilien står mellan Fernando Haddad (till vänster) och kontrovers­ielle Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmä­tningarna inför valet.
Bild: ANDRE PENNER/AP/TT OCH SILVIA IZQUIERDO/AP/TT Valet i Brasilien står mellan Fernando Haddad (till vänster) och kontrovers­ielle Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmä­tningarna inför valet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden