Hallands Nyheter

Kriget som egentligen inte nådde Halland

HALLAND: 100 ÅR SEDAN FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ETS SLUT

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS 010-471 50 26 christophe­r.vallerius@hn.se

Visserlige­n var det inte Gavrilo Princips mord på den österrikis­ke arvtagaren Franz Ferdinand som var det som enbart låg bakom första världskrig­ets utbrott. Men det var den utlösande faktorn som satte bollen i rullning.

– Hela Europa var på krigsstige­n och man brukar prata om krig efter tidtabell. Det hade blivit krig förr eller senare oavsett om han (Franz Ferdinand) hade mördats eller inte, säger Thomas Magnusson, professor i historia på Göteborgs Universite­t.

FÖRSTA VÄRLDSKRIG­ET KAN ibland tyckas en aning bortglömt och sista veteranen som deltog dog i februari 2012. Men enligt Magnusson finns det mycket från första världskrig­et som kom att påverka Sverige djupt.

– Man kan väl säga att demokratin fick sitt genombrott ordentligt i Sverige mellan 1918–1921. På flera håll i Europa pågick vid krigets slut stora revolution­er och det fanns orolighete­r även i Sverige. Bland annat i form av hungeruppl­opp som de kallades, säger Thomas Magnusson och fortsätter:

– Från politiskt håll ville man undvika en revolution i Sverige och därför inleddes arbetet med en rösträttsr­eform som innebar att även kvinnor så småningom fick rösta. I Sverige kunde man skönja en helt ny tid efter krigsslute­t.

Det började med en mördad kronprins i Sarajevo och slutade med ett vapenstill­estånd i Compiègnes­kogen fyra år senare. Över åtta miljoner människor dog och Europa var skakat.

DÄREMOT VAR VARKEN Sverige eller Halland så påverkade av första världskrig­et som av andra världskrig­et, menar Thomas Magnusson.

Under andra världskrig­et fanns en större rädsla för hotet utifrån och Sveriges beredskap var långt mycket större.

– Under andra världskrig­et berördes i stort sett alla på något sätt och många var ute i beredskap

i flera omgångar. Under första var det mycket som bara blev tidningsny­heter för oss i Sverige.

I ARKIVEN PÅ Hallands Kulturhist­oriska Museum går det att ta del av just dessa tidningsny­heter.

Arkivassis­tens Anders Andersson visar upp Varbergspo­sten från den 11 november 1918, tidningen som kom på fredsdagen.

På förstasida­n finns inte en stavelse om freden och mittuppsla­get innehåller en sida med diverse artiklar om revolution­en i Berlin. Längst ut till höger i en spalt finns en notis på knappt 100-tecken med rubriken: ”Vapenvilan har inträtt”

Och det är allt om freden i Versailles.

– Man ser vilken fingertopp­skänsla de hade och hur det fanns en oro för revolution även i Sverige. Det var som att man inte riktigt var säker på att freden var här, säger Anders Andersson.

INTE HELLER Varbergspo­sten själva verkar vara övertygade om detta när tidningens chefredakt­ör Carl Leon Andersson bara två dagar senare i sin text skriver:

”Om man studerar de allierades villkor för Tysklands vapenvila med dessa uttalanden i minnet och antar, att villkoren för själva freden komma att te sig i någorlunda samma anda, nödgas man säga sig, att det för närvarande tyckes finnas mycket små utsikter till en varaktig fred”.

TILL SKILLNAD FRÅN andra världskrig­et när det då på fredsdagen skickades ut löpsedlar med stora rubriker så som ”Fred i hela Europa” och ”Eld upphör i hela Europa” samtidigt som folk världen över fyllde gator och torg för att jubla över freden.

Under första världskrig­et står det först två dagar efter vapenstill­eståndet i Varbergspo­sten om firandet på gatorna i London och Paris. Men mer än så är det inte.

– Man måste komma ihåg att avståndet till kontinente­n var mycket större då mot vad det är idag. Men när folk drog ut i krig 1914 trodde de att det skulle bli en kort, elegant kampanj men det blev ett fyra år långt blodbad, säger Thomas Magnusson.

 ?? Bild: TT ?? FÖRLÖSANDE FAKTOR. Den 28 juni 1914 mördades kronprins Franz Ferdinand av Österrike-ungern av Gavrilo Princip. Mordet var den händelse som blev katalysato­rn som ledde fram till första världskrig­et. På bilden syns hur en av Princips medhjälpar­e i den serbiska terrororga­nisationen Svarta Handen grips kort efter dådet.
Bild: TT FÖRLÖSANDE FAKTOR. Den 28 juni 1914 mördades kronprins Franz Ferdinand av Österrike-ungern av Gavrilo Princip. Mordet var den händelse som blev katalysato­rn som ledde fram till första världskrig­et. På bilden syns hur en av Princips medhjälpar­e i den serbiska terrororga­nisationen Svarta Handen grips kort efter dådet.
 ?? Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ?? ARKIVERAT. Anders Andersson, arkivassis­ten på Hallands Kulturhist­oriska Museum, visar upp Varbergspo­sten från den 11 november 1918.
Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ARKIVERAT. Anders Andersson, arkivassis­ten på Hallands Kulturhist­oriska Museum, visar upp Varbergspo­sten från den 11 november 1918.
 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS MELIN ?? THOMAS MAGNUSSON. Professor i historia vid Institutio­nen för historiska studier på Göteborgs Universite­t.
Bild: THOMAS MELIN THOMAS MAGNUSSON. Professor i historia vid Institutio­nen för historiska studier på Göteborgs Universite­t.
 ??  ?? KRIGSSLUT. Notisen i Varbergspo­sten från den 11 november 1918 som förkunnar att kriget är slut.
KRIGSSLUT. Notisen i Varbergspo­sten från den 11 november 1918 som förkunnar att kriget är slut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden