Hallands Nyheter

Glostorps mjölk har hittat nya ägare

Tack vare Svenska kyrkan och mjölkbönde­r från Simlångsda­len får Glostorps mjölk leva vidare. – Vi flyttar hela familjen och alla djuren till Glostorp, säger Torbjörn Malmkvist.

- VESSIGEBRO: GÖTEBORGS STIFT HAR KÖPT BÅDE MARK OCH BYGGNADER MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Mjölkgårde­n i Vessigebro har hittat nya ägare efter konkursen. Svenska kyrkan tar över mark, byggnader och maskiner. En mjölkbonde från Simlångsda­len köper djuren.

Sommarens torka blev spiken i kistan för den redan hårt skuldsatte mjölkbonde­n John Pending som begärde sig själv i personlig konkurs.

Konkursför­valtaren Maria Almgren har lyckats behålla gården intakt. Både de 440 korna och de 400 ungdjuren, liksom dussintale­t anställda får vara kvar. Men ägarskapet är uppdelat.

FASTIGHETE­RNA OCH ALLT lösöre säljs till Göteborgs Stifts Prästlönet­illgångar, en enhet som jobbar med kapitalpla­cering av kyrkans egendomar. Stiftet är en stor jordägare som strävar efter samordning­sfördelar som vilken affärsman som helst. I det här fallet äger kyrkan mark i både Asige och Skrea.

– Vi är en långsiktig ägare och arrenderar ut de gårdar vi äger. Då skapar vi en möjlighet för de yngre att skaffa en gård som man kanske annars inte haft råd till, säger egendomsfö­rvaltaren Per-erik Hallin vid Göteborgs stift.

Mona och Torbjörn Malmkvist, som i dag driver Brännalts gård i Simlångsda­len, har köpt alla nötkreatur och ska nu betala ett arrende till kyrkan.

PARET HAR REDAN 180 mjölkkor och lika många ungdjur, med dagens mått en ganska liten gård. Nu ska den avvecklas och Glostorp bli väsentligt större.

– Vi är ganska trångbodda med för små stallar och för lite betesoch åkermark, förklarar Torbjörn Malmkvist.

Glostorps mjölk har genomgått två konkurser på bara några år. Den senaste med skulder på 47 miljoner kronor. De fasta tillgångar­na beräknades till 36, 3 miljoner, vilket gav en brist i boet på 10, 5 miljoner kronor. Konkursen är ännu inte klar. Hur vågar ni satsa?

– Vi kommer inte alls att ha den skuldsättn­ingen som John Pending hade, svarar Torbjörn Malmkvist. – Och vi är inte rädda för att jobba. De anställda på Glostorps mjölk får räkna med ett mer obekvämt schema framöver. Den nya ägaren tycker inte att man arbetat på rätt sätt. John Pending har haft svårt att få tag i folk som vill jobba kvällar och helger.

”Vi är ganska trångbodda med för små stallar och för lite betes- och åkermark.” TORBJÖRN MALMKVIST,

mjölkbonde

– I dag går personalen hem klockan fyra, det måste det bli ändring på, säger Torbjörn Malmkvist.

John Pending är vemodig, men ser ändå försäljnin­gen som en bra, långsiktig utväg, även om den personliga konkursen troligen är oundviklig.

– Min och familjens framtid är oviss. Vi måste flytta snarast, men har ingen ny bostad och jag har inget jobb, konstatera­r han.

Torbjörn Malmkvist säger att John Pending kan jobba kvar om han vill, åtminstone en tid. Parterna träffades på gården under torsdagen.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SÅLD. Mona och Torbjörn Malmqvist flyttar sin mjölkgård till Glostorp och tar över alla djuren efter konkursen
Bild: OLA FOLKESSON SÅLD. Mona och Torbjörn Malmqvist flyttar sin mjölkgård till Glostorp och tar över alla djuren efter konkursen
 ??  ?? BARNFAMILJ TAR ÖVER. Mona och Torbjörn Malmkvist från Simlångsda­len slår ihop sin gård med Glostorps och flyttar till Vessigebro. För den gamle ägaren, John Pending och hans familj, är framtiden fortfarand­e oviss.
BARNFAMILJ TAR ÖVER. Mona och Torbjörn Malmkvist från Simlångsda­len slår ihop sin gård med Glostorps och flyttar till Vessigebro. För den gamle ägaren, John Pending och hans familj, är framtiden fortfarand­e oviss.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden