Hallands Nyheter

Sätt gränser för rysk björn

MAKTMEDEL. Det är inte en fråga om, utan när, Ryssland använder gaskranen som en garant för eget herravälde.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 7/12. Europaparl­amentarike­r Fredrick Federley (C) manar på för att stoppa bygget av Nord Stream 2. Vis av historien, borde Europas ledare inse riskerna med att låta Ryssland dra en pipeline med gas i närområdet.

NYLIGEN GREP RYSK militär ukrainska flottister. En aggression som har en bakgrund i att Ryssland byggt en bro över Kjertsunde­t. Ett sund som binder samman Ryssland och den annekterad­e Krimhalvön. Området omfattas dessutom av bilaterala avtal. Det avtal har Ryssland nu brutit mot när de hindrade ukrainska fartyg att passera genom sundet. Detta måste få konsekvens­er.

Ett Europa som enbart tittar på, dessutom när de ryska intentione­rna tydligt visat att den militära handlingsk­raften ständigt ska demonstrer­as, innebär ett försvagat Europa. Den russofobi som emellanåt hänvisas till, och gärna används som ett sätt att visa på europeisk diskrimine­ring gentemot Ryssland, är i det här fallet inte ens teoretiskt möjlig.

DE ÖSTEUROPEI­SKA LÄNDER, exempelvis Litauen, som under en längre tid förbundit sig att enbart använda rysk gas, har fått känna på vad det innebär att importera energibeho­vet från ett land med stormaktsa­mbitioner. En gaskran har visat sig vara ett ytterst effektivt utpressnin­gsmedel. Särskilt vintertid.

När Fredrick Federley (SVD 3/12) utgår från bakgrunden till aggression­en, med ett konflikthä­rdat område som spelplan, går det att se både en röd tråd, men också vart tråden leder. Ryssland räds inga konflikter, snarare växer den ryska identitete­n av att landets ledare håller sig närmast möjligt de gamla kejserliga idealen under Tsarryssla­nds storhetsti­d.

ATT DET VAR ryska aggression­er som låg bakom nedskjutni­ngen av Malaysia Airlines Flight 17, var det få som betvivlade. De hundratale­t civila offren från enbart denna tragedi, vittnar om att Ryssland inte ens räds omvärldens reaktioner. EU kan därför inte längre titta på när Ryssland ska tvinga andra stater till lydnad. Någon måste våga ta tag i piskan och kraftfullt sätta en gräns för den ryska björnen. Vem vågar plocka fram piskan och utdela sanktioner­na?

Även om mycket europeiskt hopp, ofta sätts till Tyskland, så är det fel land. Genom förre socialdemo­kratiske förbundska­nslern Gerhard Schröders vänskap med Vladimir Putin är Tyskland för insyltat och därmed gasberoend­e. Så även om nuvarande kristdemok­ratiske förbundska­nslern, Angela Merkel, skulle kunna ta upp samtal om sanktioner i EU, blir bettet begränsat. Frankrikes Emmanuel Macron är upptagen med orolighete­r på hemmaplan. Men sanktioner behövs.

En gastunnel under Östersjön borde höja vår beredskap för kommande kriser, inte sänka den. Nord Stream 2 äventyrar EU:S energiförs­örjning när länder gör sig beroende av energi från Ryssland. Det är inte en fråga om, utan när, Ryssland skulle välja att använda gaskranen som en garant för eget herravälde. Att så lättvindig­t ge bort denna makt, visar på fundamenta­l europeisk inkompeten­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden