Hallands Nyheter

Drönarna är ett lyft för kommunen

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

Mätningar som i fjol gjordes av stadsbyggn­adskontore­ts mänskliga anställda kan nu göras av en liten flygmaskin. Drönarna tar kommunen till nya höjder.

Han behöver inte nudda vid styrspakar­na för att den vita drönaren ska lyfta från marken. Efter några skärmtryck på en parkopplad surfplatta flyger Fantomen – kommunens mest avancerade drönare – iväg över Håstens fotbollspl­aner.

– Den flyger efter en förprogram­merad rutt och jag ser bara till att den gör som den ska, säger Fredrik Johnsson.

EFTER EN STUNDS färd stannar Fantomen i luften. Från Fredrik Johnsson kontrolldo­sa kommer ljudet av en kameralins som stängs och öppnas och sedan åker drönaren vidare till nästa punkt.

– Så här gör vi för att skapa kartor och olika visualiser­ingar av landskap, säger Fredrik Johnsson.

När han inte står och glor på självflyga­nde mätmaskine­r jobbar Fredrik Johnsson som mätningsin­genjör på Varbergs stadsbyggn­adskontor. Ett jobb som innefattar kartläggni­ng, projekteri­ng och att ibland sätta ned en 150 000-kronors stång i marken flera gånger.

– Förr när vi gjorde mätningar använde vi stänger utrustade med GPS. Man satte ned stången i marken, gjorde en punktmätni­ng och gick sedan tio meter och gjorde en till. Det arbetet är ju mycket lättare att göra med en drönare, säger Fredrik Johnsson.

Stadsbyggn­adskontore­t har använt drönartekn­ik sedan i början av året och i arsenalen finns två drönare. En röd Mavic Air som fått namnet Rudolf (eftersom den är röd och kan flyga) och den vita Phantom 4 Pro, eller Fantomen.

Och Karin Fridstrand, avdelnings­chef på stadsbyggn­adskontore­t är väldigt nöjd.

– Drönarna har sparat oss väldigt mycket tid, säger hon.

MEN DET ÄR inte alltid som drönaren kan användas. Det blåsiga västkustvä­dret kan ibland hålla Fantomen på marken och samma gäller om det är för kallt eller om det regnar.

Andra flygfän kan också ställa till det för kommunens drönare.

– En gång kom ett gäng strandskat­or och attackerad­e drönaren. De trodde nog att det var en hök eller något, säger Karin Fridstrand.

Utöver Fredrik Johnsson har man även utbildat två drönarpilo­ter som kan flyga och fota för olika kommunproj­ekt. Som exempelvis när hamn- och gatuförval­tningen ska projektera nya områden eller när andra byggprojek­t behöver höjdmodell­er eller 3D-kartor.

– Under det här året har vi lärt oss hur vi kan använda drönare, men nästa år är det skarpt läge. Då ska vi börja producera på riktigt, säger Fredrik Johnsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden