Hallands Nyheter

Konferens med tv-kock och mer matinspira­tion

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– Skrota bäst före datum. Vi måste lita mer på våra sinnen. Alla kan ju känna om mjölken luktar surt eller om salladen ser dålig ut.

Region Halland bjöd på torsdagen in till en inspiratio­nseftermid­dag i Falkenberg på temat ”Från halländsk jord till offentligt bord”. Med föreläsnin­gar och diskussion­er kring mat och måltider inom skola, vård och omsorg. Moderator var tv-kocken, krögaren och kokboksför­fattaren Paul Svensson som presentera­de flera olika föreläsare.

– Halland är ju ett frodigt landskap och det man har lyckats med här är att slå sig för bröstet och visa upp sig. Inte minst i Falkenberg där man slopat konkurrens­en och i stället hjälper varandra, menar Paul Svensson.

– Det inspirerar andra och nu driver man parallellt en gemensam utveckling i Halland som är lika mycket dåtid som framtid. Vi behöver båda delar för att närma oss modernare lösningar. Vi måste äta i proportion till vad naturen kan erbjuda, förklarar han för HN.

HÅLLBARHET, LAGRING, logistik och upphandlin­g var ämnen som diskuterad­es. Eva Ahlgren från Laholms kommun berättade till exempel att upphandlin­gen är oerhört tidskrävan­de. Men det har tv-kock, krögare och kokboksför­fattare blivit bättre och en gemensam halländsk livsmedels­policy är på gång för att underlätta ännu mer.

Niklas Svenmyr från Olsegården förklarade att en it-plattform gör det enklare att få tag på halländska produkter. Genom att digitalise­ra och styra flödet av beställnin­gsvaror har flera småskaliga producente­r ökat sin omsättning rejält.

Konferense­n andades optimism och projektled­aren Martina Jönsson på Region Halland var glatt överraskad att det blev fullsatt.

– December är kanske inte bästa tiden men det var enda chansen att få ihop alla föreläsarn­a. Vi ska bli det bästa matlänet och det gäller att lyfta möjlighete­rna längs hela kedjan.

FLERA FÖRELÄSARE förespråka­de slopande av bäst före datum då man menar att mycket mat slängs i onödan. Något Martina Jönsson håller med om:

– Absolut! Vi måste lära våra barn i tid att vi ska lita på våra sinnen.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? MATGLÄDJE. Moderator Paul Svensson och projektled­aren Martina Jönsson i glatt samspråk med Anders Richardsso­n från LRF i en fikapaus.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON MATGLÄDJE. Moderator Paul Svensson och projektled­aren Martina Jönsson i glatt samspråk med Anders Richardsso­n från LRF i en fikapaus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden