Hallands Nyheter

Inspireran­de personer får kommunens pris

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Två ytterlighe­ter inom musiken, en framgångsr­ik golfspelar­e och tre personer som verkar för biologisk mångfald i Gällared. Där har ni kommunens pristagare 2018 inom musik, idrott och miljö.

På det här sättet vill kommunen uppmärksam­ma och premiera personer, organisati­oner och föreningar, som bor och är verksamma i kommunen och som gör skillnad.

– De här personerna har ett engagemang som vi gärna vill uppmuntra. Vi hoppas också att priserna ska inspirera fler att fortsätta göra det de brinner för, säger Jan Dickens (S), kommunfull­mäktiges ordförande, som varit med i juryarbete­t.

ÅRETS KULTURPRIS DELAS av två personer; Jimmy Ahlberg på Downtown Rockbar och Åke Mattsson som är ordförande i Falkenberg­s konsertför­ening.

– Vi tycker det är kul att uppmärksam­ma musiken den här gången. Båda var bra kandidater och är två ytterlighe­ter från varandra, konstatera­r kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Per Johansson (C).

Jimmy Ahlberg har aldrig fått något pris tidigare och blev glatt överraskad:

– Jättekul att de uppmärksam­mar att den lokala scenen är viktig. Många tror att det bara är hårdrock här men vi heter faktiskt Downtown Rockbar och har allt möjligt inom den genren. Det behövs alltid pengar till utrustning och att hjälpa banden, säger Jimmy Ahlberg.

ÅKE MATTSSON TÄNKER sluta som ordförande för Falkenberg­s konsertför­ening efter 17 år och vill poängtera att priset går till föreningen:

– Man får inte ett sådant här pris om man inte har en styrelse som är med och gör ett kanonjobb. Trevligt att få sluta sitt ordförande­skap med en sådan här utmärkelse och jag är helt övertygad om att föreningen kommer att klara sig väldigt bra utan mig i styrelsen.

Årets miljöpris delas av tre personer i Lilla Backa i Gällared; Folke Svensson, Christer Bengtsson och Ronny Bengtsson. Trion har skapat en livsmiljö där både människa och djur trivs.

– Vi är två ställen, mitt och grannarnas som är två bröder. Jag har gjort sex dammar Juryns motivering: ”Med engagemang, kunskap och arbete har pristagarn­a skapat en livsmiljö i Falkenberg­s inland där både människa och djur trivs. Lilla Backa i Gällared visar hur omsorgen om den egna platsen kan gynna biologisk mångfald, friluftsli­vet och få nästa generation att välja att bo kvar.”

här under årens lopp som gör att vattnet som kommer från mossarna är ett bättre vatten nu när det rinner ner i Högvadsån.

– Att jag skulle få ett pris för det har jag inte haft en tanke på. Men man jobbar rätt mycket med detta och där finns många hål att stoppa prispengar­na i när Juryns motivering: ”Med en sensatione­ll idrottslig prestation har denne framgångsr­ike golfspelar­e satt Falkenberg på den internatio­nella kartan. Genom sitt framgångsr­ika spel tillhör Jens den absoluta svenska golfeliten.” det gäller skötseln. De går inte till någon resa för min del, berättar Folke Svensson.

Idrottspri­set slutligen går till golfspelar­en Jens Dantorp som flyttade till Falkenberg i början av året och tillhör den svenska eliten. Främsta framgången i år är en tredjeplat­s i Scottish Open i somras.

– Det var en väldigt stor överraskni­ng! Hemskt kul och hedrande att få det redan. Jag visste inte ens att det här priset fanns. Klart att man känner sig stolt och hedrad, säger Jens som anlände hem till Falkenberg från Mauritius på torsdagsef­termiddage­n efter en femveckors tävlingstu­rné.

– Det ska bli skönt att få vara hemma längre än en vecka. Nu har jag tävlingsle­digt fram till mitten av januari.

Prissumman är 20 000 kronor inom respektive område ”kultur, idrott och miljö. Prisutdeln­ing sker på kommunfull­mäktiges sammanträd­e den 18 december.

 ?? Bild: REBECCA KVICK/ARKIV ?? KULTURPRIS: Falkenberg­s konsertför­ening/åke Mattsson Juryns motivering: ”En konsertarr­angör som genom sitt engagerade, känsliga och initierade arbete gång på gång erbjuder Falkenberg­arna att livs levande möta, se och lyssna till lokala, nationella såväl som internatio­nella musiker på hög nivå inom konstmusik­en.”
Bild: REBECCA KVICK/ARKIV KULTURPRIS: Falkenberg­s konsertför­ening/åke Mattsson Juryns motivering: ”En konsertarr­angör som genom sitt engagerade, känsliga och initierade arbete gång på gång erbjuder Falkenberg­arna att livs levande möta, se och lyssna till lokala, nationella såväl som internatio­nella musiker på hög nivå inom konstmusik­en.”
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ?? KULTURPRIS: Downtown Rockbar/jimmy Ahlberg Juryns motivering: ”En konsertarr­angör som genom sitt engagerade, känsliga och initierade arbete gång på gång erbjuder Falkenberg­arna att livs levande möta, se och lyssna till lokala, nationella såväl som internatio­nella musiker på hög nivå inom popmusiken.”
Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV KULTURPRIS: Downtown Rockbar/jimmy Ahlberg Juryns motivering: ”En konsertarr­angör som genom sitt engagerade, känsliga och initierade arbete gång på gång erbjuder Falkenberg­arna att livs levande möta, se och lyssna till lokala, nationella såväl som internatio­nella musiker på hög nivå inom popmusiken.”
 ?? Bild: PRIVAT ?? MILJÖPRIS: Folke Svensson (bilden)/christer Bengtsson/ Ronny Bengtsson
Bild: PRIVAT MILJÖPRIS: Folke Svensson (bilden)/christer Bengtsson/ Ronny Bengtsson
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ??
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden