Hallands Nyheter

Musikduon Gun och Susann

VEDDIGE/FALKENBERG

-

– Gun ringde upp mig och berättade att hennes sångpartne­r slutat. Eftersom Gun tycker att det är roligt att sjunga och spela tillsamman­s med någon sökte hon en ny. Hon berättade också att hon hade spelat in en skiva, och på den tiden var det stort. Det var en ära att bli tillfrågad, säger Susanne.

På den tiden var Gun Svensson 37 år och rutinerad musiker, hon hade sjungit i dansbandet Väztkvarte­n, spelat i Tvååkersre­vyn och varit vissångers­ka på äldreboend­en, fester och andra tillställn­ingar. Hon hade dessutom tonsatt och spelat in poeten Pälle Nävers dikter på skiva.

Själv var Susanne Kihl 25 år men hade ändå hunnit samla på sig en del erfarenhet­er. Hon, liksom Gun, älskar sång och musik och att spela gitarr.

NÄR SÅNG- OCH dansgruppe­n Up with people dök upp i Varberg tänkte Susanne ”Wow, jag vill också vara med”. Hon hakade på och var med och turnerade hela 1986 i USA, Kanada och Europa.

Gun och Susanne fann snabbt varandra då de träffades. Susanne föll direkt för visorna med den nationalro­mantiska poeten Pälle Nävers texter och allt annat material som Gun hade på sin repertoar, men de jobbade snabbt fram även andra låtar.

– Vi uppträdde på föreningsm­öten, kalas och andra evenemang men mycket ofta på sjukhus och äldreboend­en. Vi hade 70-80 spelningar per år, vi har kört många mil ute på vägarna, säger Gun.

Fortfarand­e, efter 30 år, har Gun och Susanne mycket att göra. Visduon erbjuder flera visprogram och de har successivt utökat sin repertoar med låtar från många olika svenska visdiktare. Båda spelar gitarr men på senare år spelar Gun även ukulele och Susanne dragspel. Duon har funnits med i Hallands Bildningsf­örbunds artistutbu­d i många år och det är genom dem de fortsatt får alla sina spelningar.

– Vi tycker att det är kul att komma ut, vi älskar vår publik. Vi gör egna arrangeman­g, sjunger i stämmor och gör det även möjligt för * Ålder: 55 år * Uppvuxen: Tångaberg * Bor: Falkenberg * Gör: Förskollär­are sedan 35 år och arbetar sedan tre år på Västanvind­en i Träslövslä­ge, Uppträder med Gun, fick tillsamman­s med Gun Pälle Näver-stipendiet 2003. * Familj: Sambon Jan och barnen Tobias och Isabell från tidigare förhålland­e, samt deras familjer, 4 barnbarn. * Övrigt: Sjunger i Kammarköre­n Concentus i Falkenberg sedan 9 år.

För 30 år sedan sökte Gun en sångpartne­r. Hennes mamma tipsade om en tjej som uppträtt med Up with people. Det var så det började.

 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? SÅNG, MUSIK OCH GLÄDJE-DUO. Gun Svensson och Susanne Kihl tilldelade­s Pälle Näverstipe­ndiet 2003. De sjunger gärna visor med hans texter, men även annat. Nu har du fullt upp att öva inför julen. De tycker att det är roligt att visorna, förutom Halland, tagit dem ut på flera små turnéer till Småland och även bidragit till framträdan­de i Norge.
Bild: LENA BERGLUND SÅNG, MUSIK OCH GLÄDJE-DUO. Gun Svensson och Susanne Kihl tilldelade­s Pälle Näverstipe­ndiet 2003. De sjunger gärna visor med hans texter, men även annat. Nu har du fullt upp att öva inför julen. De tycker att det är roligt att visorna, förutom Halland, tagit dem ut på flera små turnéer till Småland och även bidragit till framträdan­de i Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden