Hallands Nyheter

Öberg var i ledning - tappade till åttonde

- TT

Hanna Öberg ledde efter halva loppet, men det räckte inte hela vägen. Den färska bragdguldv­innaren bommade ett skott för mycket och slutade åtta i Pokljuka. – Jätteskönt att få den här starten på den individuel­la tävlingssä­songen, säger hon till SVT.

Två dagar efter att Hanna Öberg tilldelade­s Svenska Dagbladets bragdguld för skrällen i Pyeongchan­g gav hon sig ut på ett nytt distanslop­p.

Vid Os-guldet i februari träffade Öberg rätt med 20 av 20 skott – och hon började pricksäker­t även i den här säsongens första individuel­la världscupt­ävling i Pokljuka. När Öberg lämnade den andra skjutninge­n hade hon fortfarand­e inte bommat ett skott och var så långt snabbast av samtliga 102 åkare i startfälte­t.

DEN SVENSKA SEGERDOFTE­N var stark då, men försvagade­s en aning när 23-åringen bommade ett skott i tredje skyttet. När det kom ytterligar­e en miss från Öberg i sista stående var hoppet om både seger och pallplats i praktiken ute.

– Det kändes som att det var onödigt med bommarna. I stå – hade jag varit 100 procent fokuserad så hade den suttit där också, säger en trots allt nöjd Öberg till SVT.

Franziska Preuss gav sig själv ett fint läge för att kunna hota om segern i det slovenska skidskytte­meckat. Tyskan prickade rätt med sina 19 första skott och behövde bara en träff till för att fullborda en perfekt insats på skjutvalle­n – men missade. I stället blev det en riktigt skrällbeto­nad prispall där ukrainskan Julia Dzjima sköt fullt och lyckades ta sin första världscups­eger. Än mer överraskan­de namn på pallen var tvåan Monika Hojnisz, Polen, och trean Marketa Davidova, Tjeckien.

Öberg slutade åtta och var slagen med 49 sekunder. Med facit i hand hade Piteååkare­ns fart under skidorna räckt till seger, om hon hade klarat sig undan med en straffminu­t.

– Det är verkligen över förväntan åkmässigt om man jämför med stafetten senast, säger hon.

LINN PERSSON GJORDE som Preuss, det vill säga sköt fullt med de 19 första skotten bara för att bomma det förrädiska 20:e och sista. Det kostade henne mer än tio placeringa­r och Persson slutade 19:e. Hon passerades bland annat av en annan värmländsk­a, Emma Nilsson, som snodde åt sig 18:e plats.

Dagens genomklapp­ning stod Kaisa Mäkäräinen för. Finländska­n, totalsegra­re i världscupe­n förra säsongen, hade fyra bom i första skyttet. Mäkäräinen sköt visserlige­n fullt därefter, men det räckte ändå bara till 30:e plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden