Hallands Nyheter

Personal larmade om VAS från start

NYHETER: De anställda visade sitt missnöje mot journalsys­temet VAS redan för tio år sedan. Ändå infördes det.

-

– Vi fick höra att den viktigaste faktorn till att man valde systemet var att det var billigt. Flera läkare kom med kritiska synpunkter, men det viftades undan, berättar Anders Tejler som dagligen arbetar i journalsys­temet VAS på Förlossnin­gskliniken vid Varbergs sjukhus.

Han är kritisk till journalsys­temet som han upplever tar mycket tid från patientern­a.

– På förlossnin­gen arbetar vi i ett annat journalsys­tem som heter Obstretrix. Det går inte att samköra med VAS så jag måste hela tiden hoppa emellan de två systemen, säger Anders Tejler.

REDAN FRÅN BÖRJAN tyckte han att det var märkligt att regionen valde VAS, då man såg att det inte samverkade med de andra systemen.

– Eftersom Regionen fick det billigt tyckte de väl att läkarna kan få sitta och traggla med detta. Men läkartid är ju dyr. Och det här meningslös­a hoppandet fram och tillbaka är ju patenttid som förloras, säger han.

Redan vid införandet av journalsys­temet VAS blev det kritiserat. Såhär kommentera­de ögonläkare­n Per Olofsson i artikeln ”Norrbotten i framkant med hjälp av VAS” som publicerad­es i läkartidni­ngen år 2008:

”Det har nu gått fyra månader sedan införandet och det går fortfarand­e oerhört trögt. VAS är en katastrof för min arbetsmilj­ö. Norrlännin­garna måste ha en annan version än vi i Halland”

–Ja, vi fick höra att Norrbotten gett VAS högsta betyg i Vårdförbun­dets undersökni­ng. Det kunde jag inte förstå, säger Per Olofsson.

Dubbelarbe­te leder till förlorad patienttid och risker som påpekades för elva år sedan har blivit verklighet. Sedan år 2008 har VAS spridit missnöje bland vårdperson­alen i Halland.

 ??  ?? TAR PATIENTTID. Anders Tejler, läkare på förlossnin­gsavdelnin­gen i Varberg, säger att flera kolleger tidigt kom med kritiska synpunkter på VAS, men det viftades undan.
TAR PATIENTTID. Anders Tejler, läkare på förlossnin­gsavdelnin­gen i Varberg, säger att flera kolleger tidigt kom med kritiska synpunkter på VAS, men det viftades undan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden