Hallands Nyheter

Se de barn tomten aldrig kommer till

BARNFATTIG­DOM. Inför jul blir klyftorna extra påtagliga, hålen i skyddsnäte­n extra synliga. Men du kan ge hopp.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 8/12. Ser du den lille med hängande huvud. Han som har samma svarta mjukisbral­lor som vanligt på julavslutn­ingen? Eller flickan som återigen visade sig ha ”glömt” luciakrona­n när den där pirriga morgonen kom?

De kanske inte är så lätt att märka i mängden, i synnerhet som de där barnen gör sitt bästa för att inte synas för mycket. Men de finns där – mitt ibland oss. Så även i Halland.

”Enligt Rädda barnen lever över 600 barn i fattigdom i Falkenberg­s kommun”. Så står det i informatio­nen från familjedia­konerna i Falkenberg. Att behovet blir extra påtagligt inför jul är självskriv­et. Nu ber kyrkan gåvoglada falkenberg­are att sprida lite julglädje genom att skänka matkassar eller annat. Man kan till och med swischa en slant till behövande.

Kyrkorna i Varberg och Kungsbacka ägnar sig åt liknande, caritativt arbete. Samtliga familjedia­koner kan vittna om påtagliga behov.

VÅR VÄLMÅENDE REGION har visserlige­n lägst barnfattig­dom i hela landet, men det minskar inte bördan för de barn som inte har.

– Klyftorna har ökat. Det kan skapa mer tryck på barnen. Det blir mer synbart vem som inte har. Många av de barn vi möter önskar sig inga julklappar, för de vill inte stressa sin mamma. Och många av barnen har till exempel inte en tillgång till en egen mobil, säger Sara Azzazi. Hon är relationsc­hef på Fryshuset Region Väst och Syd, samt ansvarig för Barn till ensamma mammor.

ALLA SOM VET hur mycket barn i dag ägnar sig åt sociala medier, pratar med varandra på chattar med mera, förstår var det kan betyda att vara utan. Mobillöshe­ten blir som en symbol för medellöshe­ten.

Shoppingsl­istan från Falkenberg­s kyrka visar problemets djup. På inköpslist­an står inte ekologisk skinka från Halland, eller lokalprodu­cerad marsipan. Där står blöjor, toalettpap­per och pasta. Helt vanliga basvaror.

Låt insikten sjunka in. Vi talar alltså om föräldrar som vissa dagar kanske inte har råd att sätta mat på bordet.

Begreppet barnfattig­dom kan ibland skapa förvirring i svensk debatt. Men det handlar om en realtiv fattigdom, eller ekonomisk utsatthet som man också kan kalla det.

”FLER BARN ÄN någonsin går hungriga i jul. För allt för många överskugga­s tillvaron av oron över hur man skall få maten att räcka till när skolan stänger och barnen äter alla måltider hemma.”

Så står det i ”Fyll ett kylskåp till jul”, en pågående kampanj för Göteborgs stadsmissi­on.

Hur är det möjligt? Vi har ju socialbidr­ag och sociala skyddsnät, tänker kanske någon.

OCH VISST, FÖR många olyckligt lottade är det lättare att leva i vårt land. Men samtidigt är det smärtsamt uppenbart att det finns alltför många som faller mellan stolarna.

BARNHJÄLPS­ORGANISATI­ONEN Majblomman, med rötter i Halland, har pekat på att många kommuner saknar tillräckli­g kunskap om barnfattig­domen. Det bidrar till att insatserna är för svaga. Majblomman­s huvudkonto­r ligger i Göteborg. I den västsvensk­a storstaden har allt fler ideella organisati­oner sett problemen. Och de har trappat upp sina offentliga aktivitete­r. En speciellt inhyrd spårvagn för julklappsh­jälp är ett bra exempel.

FÖR NÅGRA ÅR sedan fanns flera julkappsin­samlingar i våra kommuner, arrangerad­e av driftiga privatpers­oner. Men i år syns det inte lika tydligt. Men så kräver allt sådant arbete mycket arbete och organisati­on.

Att fler människor, såväl privatpers­oner och företag, vill hjälpa till är dock tydligt.

– Det är fint att ser hur engagemang­et växer. Och nog behövs det. Jag får höra så många hjärtskära­nde berättelse­r från barn. Utsatthete­n finns överallt, säger Sara Azzazi.

ÄN SÅ LÄNGE finns den ideella organisati­onen Fryshuset inte Falkenberg eller Varberg, men det kan komma att ändras. Behovet av fler aktörer är påtagligt.

Kyrkans diakoniver­ksamhet hjälper många, och står öppen även för ickemedlem­mar. Men det vore välkommet med fler komplement till det arbete kommunerna gör. Ju fler som kan kraftsamla tillsamman­s desto bättre.

– Alla barn är allas barn, säger Sara Azzazi.

Det har blivit hennes devis. Och sämre ledstjärna kan man ha. Låt den vägleda fler inför julen.

Och se till att ändra det regelverk som fått Skatteverk­et att varna på twitter. Det är orimligt att anställda skall riskera beskattnin­g om de avvisar julgåva och istället ber att arbetsgiva­ren skänker pengar till ideella ändamål.

 ?? Bild: VADIM GHIRDA ??
Bild: VADIM GHIRDA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden