Hallands Nyheter

Lyft klimataspe­kt i säkerhetsp­olitiken

- ELISABETH FALKHAVEN Riksdagsle­damot (MP)

Sverige står inför ett säkerhetsp­olitiskt läge med en betydligt mer komplex hotbild än någonsin tidigare. Cyberattac­ker, påverkanso­perationer som skapar misstro till de demokratis­ka systemen, terrorism, militär upprustnin­g i våra närområden, naturkatas­trofer, m.m. Miljöparti­ets försvars- och säkerhetsp­olitik har alltid haft tydligt fokus på säkerhet. Målet om världsfred, nedrustnin­g och ett globalt avskaffand­e av kärnvapen har antagits av FN vid flera tillfällen och är en grundbult i vår politik.

MED DAGENS HOTBILD behöver vi återupprät­ta ett väl fungerande civilförsv­ar och gå mot ett totalförsv­ar där det civila och det militära försvaret arbetar tätt tillsamman­s i händelse av höjd beredskap.

Vi befinner oss också i en kris som hittills inte har behandlats som en kris. Larmrappor­terna avlöser varandra, allt i klimatsyst­emet blinkar med kraftigt rött varningslj­us. Vi måste släppa på gasen och sakta ned. Det gör vi normalt sett när vi ser blinkande varningslj­us! Men just dessa ljus har vi som grupp aldrig riktigt lärt oss att tolka och förstå. Så vi saktar inte ner, vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Det är en okänd fara som våra system inte har kunskap om hur vi ska hantera.

VI ÄR FLOCKDJUR och så länge våra flockledar­e inte uppträder som om vi befinner oss i akut fara kommer så gott som ingen uppfatta stundens allvar. Den gångna sommaren var en varningskl­ocka. Det här är fysik och kemi. Inget vi kan rösta om, ingen att förhandla med. Vi kommer att behöva hantera händelsefö­rlopp vi inte är vana vid. Därför måste allas vår krisbereds­kap och krismedvet­enhet höjas och klimatförä­ndringarna ses som en global säkerhetsf­råga.

1972 LÄSTE VI i Readers Digest att forskare varnade för kommande klimatförä­ndringar på grund av koldioxidu­tsläppen. Jag fick fördjupad kunskap när jag läste geovetensk­ap på Chalmers för ca 30 år sedan. Det var också då frågan var uppe i olika rum i politiken, då när vi ganska enkelt hade kunnat styra om. Det hände inte då, som vi vet nu.

DET FINNS MÅNGA att skylla på och min, liksom många andras vrede är stor, liksom frustratio­nen över att alldeles för lite görs. Alla måste nu inse stundens allvar och göra allt vi kan för att minska vår påverkan på klimatet och också förstå vad som kommer att hända och hur vi kan förbereda oss om det händer hemma hos mig.

ATT LYFTA KLIMATASPE­KTEN i försvars- och säkerhetsp­olitiken är en uppgift Miljöparti­et tar på stort allvar. Att genom klimatanpa­ssning rusta samhället för ett förändrat klimat, stärka beredskape­n vid klimatrela­terade katastrofe­r som torka, översvämni­ngar och skogsbränd­er. Men viktigast; Att fortsatt föra en offensiv klimatpoli­tik, minska utsläppen, både på hemmaplan och internatio­nellt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden