Hallands Nyheter

Miljön ska gå före vinstintre­ssen

-

på ”Odemokrati­skt av C, M, KD och SD” (10/11).

FALKENBERG. Jag anser att Fredrik Wetterstra­nd har rätt i sin kritik av kommunfull­mäktiges beslut som rör ”Fördjupad översiktsp­lan för norra och södra kusten” HN 10.11. Kritiken riktar sig mot C, M, KD och SD som i stora stycken kör över Länsstyrel­sen och markägarna­s synpunkter. Arbetet med översiktsp­lanen har pågått i fyra år,

FRÅGAN ÄR, VEM skall ha tillgång till det öppna landskapet. I tidigare planförsla­g har man tryckt på vikten att utveckla det rörliga friluftsli­vet i området. Allmänhete­n, fattig som rik, skall ha tillgång till havet, stränderna och det öppna landskapet.

I mitt ställnings­tagande, som också är Vänsterpar­tiets yrkande, har vi i stora drag gått på Länsstyrel­sens, markägarna­s och samhällsby­ggnadsavde­lningen uppfattnin­g. Vi anser att kunskapen och kompetense­n finns där.

Länsstyrel­sen menar också att varken område 25 eller 17 kan ses som kompletter­ing av befintlig bebyggelse eller utveckling av tätort. Områdena ligger helt fristående från den befintliga bebyggelse­n. En exploateri­ng av området strider mot 4 kap miljöbalke­n och skulle ”orsaka påtaglig skada på områdets natur och kulturvärd­en

EN UTBYGGNAD AV hela eller delar av område 14, 17 och 25 kommer att påverka natur och kulturmilj­ön och landskapsv­ärden negativt och irreversib­elt dvs det går inte att återställa till jordbruksm­ark.

(V)i anser att miljön och den biologiska mångfalden skall vara överordnad ekonomiska vinstintre­ssen. Vi behöver sammanhäng­ande områden, en grön infrastruk­tur, med ängs och hagmark, skog, diken och åkerholmar.

Till sist, det är minst sagt anmärkning­svärt att Tore Holmefalk (C ) som har suttit i kommunstyr­elsen under hela planperiod­en, inte meddelat jäv med tanke på att han är markägare i planområde­t. Det är först i slutskedet av planarbete­t som Tore Holmefalk anmäler jäv och då är i stort sett planen spikad. Det är först efter en artikel i HN som det börjar brännas under fötterna på centerpart­isten Tore Holmefalk.

Per Sjövall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden